Με τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας να ανέρχονται στα 11,74 δισ. ευρώ το 2019, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δίνει σήμα στους επενδυτές και ετοιμάζεται για την έξοδο της χώρας στις Αγορές για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος θα επιχειρηθεί με 5ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με στόχο να αντληθούν 4-7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες η απόδοση του 5ετούς κρατικού τίτλου διαμορφώθηκε στο 3,321%, ενώ το 10ετές παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα (4,291%).
Ήδη η επενδυτική κοινότητα είναι ενήμερη για της προθέσεις εξόδου στις αγορές, τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Capital Link στη Νεα Υόρκη όσο και από τους ελληνικούς και τραπεζικούς φορείς του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι υποχρεώσεις του 2019
Οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας αγγίζουν τα 11,74 δισ. Ευρώ για το νέο έτος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους έχει να κάνει με λήξεις ομολόγων που έχει η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποχρεώσεις αναμένεται να καλυφθεί από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αναλύονται σε:
Ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ: 4,791 δισ. ευρώ
Ομόλογα: 2,925 δισ. ευρώ
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): 1,983 δισ. ευρώ
Ομόλογα που διακρατούνται από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες: 996 εκατ. ευρώ
Δάνεια Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ): 472 εκατ. ευρώ
Δάνεια Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ): 324 εκατ. ευρώ
Λοιπά δάνεια: 181 εκατ. ευρώ
Ομόλογα εκτός PSI: 36 εκατ. ευρώ
Τιτλοποιήσεις: 30 εκατ. ευρώ