Απλήρωτοι για έναν χρόνο οι Γιαννιώτες φαρμακοποιοί

Προ της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται πολλοί Γιαννιώτες φαρμακοποιοί, εξαιτίας της ασυνέπειας στις πληρωμές πολλών ασφαλιστικών ταμείων. Τη στιγμή που και το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι στη λίστα με εκείνα που αναμένεται να «ανοίξουν», όπως επιβάλλει το Μνημόνιο, οι φαρμακοποιοί στα Γιάννινα παραμένουν απλήρωτοι από ορισμένα ταμεία εδώ και περίπου ένα χρόνο!

 

Ο νέος Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Χάρης Γιαννούλης, μιλώντας χθες στην εφημερίδα Πρωινός Λόγος, έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα, που απασχολεί τον ίδιο και τους συναδέλφους του. «Τα Γιάννινα είναι ο μόνος Νομός, στον οποίο έχουμε πληρωθεί και τον Φλεβάρη του 2010. Μας είπαν όμως, ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και ότι θα πρέπει να περιμένουμε το νέο προϋπολογισμό για να δούμε, αν θα πληρωθούμε. Ουσιαστικά μιλάμε για στάση πληρωμών», σημείωσε.

 

Μέχρι στιγμής, οι φαρμακοποιοί της πόλης έχουν δείξει μεγάλη ανοχή και παρά το κόψιμο των πιστώσεων που εφαρμόζουν άλλοι Σύλλογοι, εκείνοι δεν έχουν προβεί σε κάτι αντίστοιχο. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει από το νέο έτος. «Το κακό έχει παραγίνει. Ουσιαστικά είμαστε απλήρωτοι ένα χρόνο και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν. Είμαστε συνεπείς, πληρώνουμε τις αποθήκες, τους υπαλλήλους, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, όμως το κράτος δεν μας δίνει τα χρήματά μας» υπογραμμίζει ο κ. Γιαννούλης.

 

Μόνη λύση, αν δεν αλλάξει το σκηνικό μέσα στους επόμενους μήνες, είναι η διακοπή της συλλογικής σύμβασης με τα… ασυνεπή ταμεία. «Οι φαρμακοποιοί θέλουν να δείχνουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Όμως υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν πάρει δάνεια για να τα βγάλουν πέρα και η ασυνέπεια πληρωμών τους έχει φέρει ένα βήμα πριν το λουκέτο», τονίζει ο Πρόεδρος του Γιαννιώτικου Συλλόγου.

 

Αναφορικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος, που επιχειρεί η Κυβέρνηση, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε πως «αυτό ουσιαστικά εδώ και καιρό έχει ανοίξει. Στόχος είναι να υπάρξει ένα δίκτυο φαρμακείων σε όλη την επικράτεια, παρά το ότι στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους».

 

Στο μεταξύ, διαφορές φαίνεται, πως υπάρχουν μεταξύ φαρμακοποιών και Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ο λόγος είναι η δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου από τον φαρμακοποιό στο παιδί του, που έχει σπουδάσει Φαρμακευτική.

 

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι η άδεια πρέπει να επιστρέφει στο Δημόσιο, όταν ο φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται ή φεύγει από τη ζωή, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι το ένα τρίτο έχουν παιδιά που σπουδάζουν Φαρμακευτική, για να πάρουν τις άδειες των γονέων τους και να ασκήσουν το επάγγελμα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ