Αισιόδοξος ο Λαβρόφ για την κρίση στην ευρωζώνη

Την πεποίθησή του ότι η ΕΕ έχει την πολιτική βούληση να σταθεροποιήσει την οικονομική κρίση στο έδαφός της και να αποφύγει τις αποφάσεις σε συνθήκες τεχνητού πανικού, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 

«Δεν είναι δυνατό φυσικά να μην μας ανησυχεί ό,τι συμβαίνει γύρω μας, ειδικά στη ζώνη του ευρώ», είπε ο κ. Λαβρόφ στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Βέστι-24», σημειώνοντας ότι «ακούμε προγνώσεις πανικού ότι στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία και ότι η ζώνη του ευρώ θα αποδυναμωθεί απότομα και κατά καιρούς σε μεμονωμένες χώρες ακούγονταν εκκλήσεις για έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στο εθνικό τους νόμισμα».

 

«Δεν θα ήθελα ουδόλως οι πραγματικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τους παίκτες στην αγορά υπό την επίδραση εν πολλοίς τεχνητά καλλιεργούμενου πανικού», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ ερωτηθείς για την κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη εν γένει.

 

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΕΕ έχει την πολιτική βούληση να περιορίσει το πρόβλημα και να μην επιτρέψει τη μετατροπή του σε κάτι μεγαλύτερο. «Είμαστε βέβαιοι ότι στην ΕΕ κατανοούν τη σημασία όλης αυτής της κατάστασης όχι μόνο για τις ίδιες τις χώρες-μέλη της Ένωσης, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, το διεθνές χρηματιστικό σύστημα, υπολογίζοντας το ρόλο, που έχει αποκτήσει το ευρώ ως νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές. Είμαι πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ επίσης κατανοεί τη σημασία των ζυγισμένων ενεργειών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης χωρίς συναισθηματισμούς, ενεργειών, οι οποίες δεν υποκύπτουν σε πρόσκαιρους κλαυθμούς ή οδυρμούς», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

 

Από ρωσικής πλευράς ο κ. Λαβρόφ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συμβάλει δραστήρια στην εξομάλυνση της κατάστασης μέσω και της συμμετοχής της στην επικείμενη Σύνοδο των G20, η προετοιμασία της οποίας έχει ήδη αρχίσει. Χαρακτήρισε, δε, εξαιρετικά σημαντικό σε συνθήκες κρίσης το συμπέρασμα ότι καθίσταται όσο ποτέ επίκαιρη και πρέπει να φτάσει ως το τέλος της η προωθούμενη μαζί με τους εταίρους της Ρωσίας στο BRICS μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συναλλαγματικού και χρηματιστικού συστήματος, «ώστε να στηρίζεται σε μεγαλύτερο αριθμό κέντρων οικονομικής ανάπτυξης και να είναι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιο σταθερή».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ