Αλλάζει άρδην το μεταπολιτευτικό σκηνικό στην Ελλάδα με την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ, άμεσα.
Η πώληση του επιπλέον 10% των μετοχών του οργανισμού, που ελέγχει το δημόσιο, στη γερμανική Deutsche Telekom, σηματοδοτεί την απόκτηση, εκ μέρους της τελευταίας, του απόλυτου ελέγχου του ομίλου. Οπερ σημαίνει ότι ο τελευταίος μετατρέπεται σε 100% ιδιωτική εταιρία, οπότε, προνόμια του τύπου μονιμότητα του προσωπικού και άλλα συναφή, παιρνούν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Για την ιστορία, η πώληση του πακέτου ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε οι εξελίξεις, χρονικά, τοποθετούνται για τότε.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό το οποίο συμβαίνει με την περίπτωση του ΟΤΕ δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά την αρχή μιας αλυσίδας γεγονότων, ανάλογου περιεχομένου, που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Γιατί την ίδια τύχη με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ θα έχουν επίσης όλοι οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Και είναι πολλοί.
Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στους δύο μεγαλύτερους οργανισμούς λιμένων της χώρας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, της ΔΕΠΑ κι όλων όσων θα ακολουθήσουν το δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης.
Τα δεδομένα είναι γνωστά, το ίδιο και ο σχεδιασμός που έχει γίνει. Το μόνο που έχει καθυστερησει είναι η υλοποίηση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ΟΤΕ η πώληση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Γι αυτό και η τρόικα των ελεγκτών έρχεται την επόμενη εβδομάδα. Για να πιέσει για την επιτάχυνση των διαδικασιών…