Στην «Προκρούστειο κλίνη» θα πρέπει να ξαπλώσει η κυβέρνηση ώστε να καταφέρει να υλοποιήσει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφώνησε με την τρόικα και αναμένεται να βάλει την υπογραφή της για να πάρει η χώρα μας το νέο πακέτο-δάνειο στήριξης.
Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στο 73 σελίδων κείμενο του νέου μνημονίου, η κυβέρνηση καλείται να βάλει πωλητήριο σε κρατική περιουσία που θα της εξασφαλίσει συνολικά 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το πρόγραμμα εύρεσης εσόδων προβλέπει ότι από τα 5 δισ. ευρώ τα 1,7 δισ. θα έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. στο δ’ τρίμηνο.
Η δύσκολη φάση των αποκρατικοποιήσεων και των εισπράξεων ξεκινάει από το Σεπτέμβρη και μετά καθώς από τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εισπράττει 1,1 δισ. κάθε 30 μέρες, ολοκληρώνοντας από μία ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων κάθε μήνα.
Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να «τρέχει» με ρυθμούς fast-track το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μεταφέρει, κάθε τρίμηνο από τώρα και μετά, κονδύλια 1 δισ. ευρώ, σε ειδικό κυβερνητικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τις ανάγκες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο (ΤΧΣ) συνολικά 2 δισ. ευρώ.
Από το λογαριασμό τα λεφτά θα μεταφέρονται τακτικά προς το ΤΧΣ, για να διασφαλιστεί ότι το τελευταίο διατηρεί ταμειακό υπόλοιπο ύψους 1.500 εκατ. ευρώ, εφόσον η αξιολόγηση του προγράμματος για το κεφάλαιο των τραπεζών δείξει ότι οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι.
Η αποδέσμευση των κεφαλαίων αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνεται κάθε εβδομάδα, την πρώτη μάλιστα εργάσιμη μέρα, να παραδίδει αναλυτική έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου, με επεξηγήσεις για τις κινήσεις και τις αλλαγές στους λογαριασμούς.