Σήμερα συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την έγκριση της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι θα «παραβεί» τους κανόνες δανεισμού της, και πιθανώς δεν θα δώσει τις λεπτομέρειες που κανονικά απαιτεί για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές του οργανισμού.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το συμβούλιο του ΔΝΤ ίσως αντιτεθεί στις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους μίας χώρας που ενέκρινε ο Timothy Geithner, οποίος διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος πολιτικής ανάπτυξης του ΔΝΤ το 2002. Ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι πλέον το πιο ισχυρό μέλος του ΔΝΤ και στηρίζει τη διάσωση της Ελλάδας.
Η ικανότητα μίας χώρας να αποπληρώσει το χρέος της είναι θεμελιώδης παράγοντας για την έγκριση ενός προγράμματος από το συμβούλιο του ΔΝΤ, σύμφωνα με το capital.gr.
«Αλλάζουν τους κανόνες και θα δημιουργηθεί προηγούμενο», σχολιάζει ο Mario Blejer, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής και πρώην ανώτερος σύμβουλος του ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του πακέτου για την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ορισμένα μέλη του συμβουλίου από αναδυόμενες χώρες έχουν εμφανιστεί επιφυλακτικοί για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.
Επισήμως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει την οικονομική εγγύηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων που έχουν πει ότι θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Ο Blejer δήλωσε ότι στις δύο δεκαετίες που εργάστηκε στο ΔΝΤ, ο οργανισμός ποτέ δεν εκταμίευσε δόση για κάποιο πρόγραμμα, εκτός κι αν υπήρχε εγγύηση ότι θα χρηματοδοτηθεί πλήρως. «Σε αυτό το σημείο το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται πλήρως γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και επειδή η Ευρώπη δεν έχει συμφωνήσει για το πόσα χρήματα θα δώσει και πότε», σημείωσε.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι δεν εξαρτάται από τον οργανισμό το πώς ακριβώς θα καλύψει η Ευρώπη τη χρηματοδότηση, όμως σύμφωνα με έγγραφο που ενέκρινε ο Geithner το 2002 με τίτλο «Αξιολογώντας τη βιωσιμότητα», ο οργανισμός θα πρέπει να παρέχει «περισσότερη πειθαρχία και διαφάνεια» για τις προβλέψεις που χρησιμοποιεί για να καθορίσει της βιωσιμότητας χρέους «γνωστοποιώντας τις βασικές υποθέσεις και τις επιπτώσεις τους».