«Η Ελλάδα, σώζεται εύκολα και χωρίς μεγάλες θυσίες», υποστηρίζουν σε άρθρο τους, στους Financial Times δύο οικονομολόγοι, που κατά κοινή ομολογία είναι από τους κορυφαίους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για τους Thorsten Polleit (επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital και επίτιμος καθηγητής στη Frankfurt School of Finance & Management), ο Ulrich van Suntum (Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Münster) και τον Anton Wiegers (πρώην επικεφαλής του τμήματος αξιογράφων των Ασφαλειών Ζωής Allianz και Οικονομικός Διευθυντής της SV Sparkassenversicherung στη Στουτγάρδη, ενώ πλέον εργάζεται ως σύμβουλος θεσμικών επενδυτών) δημοσιεύουν άρθρο στην εφημερίδα Financial Times Deutschland με τίτλο «Έτσι απλά θα σώσουμε την Ελλάδα»
Μαζική αγορά των ελληνικών ομολόγων
Οι αρθρογράφοι προτείνουν μία -κατά την άποψή τους απλή- ιδέα, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μαζική αγορά ελληνικών ομολόγων και να παραιτηθεί από ένα μέρος των αξιώσεών της έναντι της Ελλάδας.
Μειώνεται η δανειακή επιβάρυνση της χώρας
Σ’ αυτή τη λύση καταλήγουν οι αρθρογράφοι, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της.
Επιπλέον, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περικοπών και εξοικονόμησης πόρων, ενώ ήδη η κρίση έχει αρχίσει να μεταδίδεται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως στην Πορτογαλία.
Η μόνη λύση, η οποία φαίνεται τεχνική, αλλά μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, είναι η αγορά των ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα αξία τους.
Επειδή η τρέχουσα αξία είναι μικρότερη από την ονομαστική αξία, μειώνεται αυτόματα η δανειακή επιβάρυνση της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κάτοχος θα παραιτηθεί από μέρος του ποσού που θα πρέπει να του αποπληρωθεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες πιστωτές στην βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς, ήδη με την πώληση των ομολόγων στην τρέχουσα αξία τους, χάνουν την διαφορά σε σχέση με την ονομαστική αξία των ομολόγων.
Αυστηροί όροι και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Οι αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, είναι τα βασικά στοιχεία της λύσης που προτείνουν οι δύο οικονομολόγοι στην ανάλυση τους. Επισημαίνουν δε πως τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, αν ακολουθηθεί η συνταγή που προτείνουν αυτομάτως θα συμβεί η αυστηροποίηση των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ με την πρόβλεψη αυτόματων κυρώσεων για δημοσιονομικούς παραβάτες και την συνταγματική πρόβλεψη ανώτατου ορίου χρέους.
Και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει με το μερίδιο που της αναλογεί στην προσπάθεια μείωσης του χρέους. Λόγος γίνεται κυρίως για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρθρογράφοι δεν λαμβάνουν στους υπολογισμούς τους ως δεδομένο ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντλήσει 50 δις Ευρώ, αλλά κάνουν λόγο για 30 δις Ευρώ.
Ακόμα και έτσι, με πρόχειρους υπολογισμούς η Ελλάδα θα μπορούσε συνολικά να μειώσει περί τα 80 δις Ευρώ το δημόσιο χρέος της και να περιορίσει την ετήσια επιβάρυνση σε τόκους κατά 3,6 δις Ευρώ.