Χιλιάδες ακίνητα παραμένουν ανεκμετάλλευτα γιατί είναι καταπατημένα και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν καν να εντοπιστούν
Ελάχιστα είναι τα ακίνητα που το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αξιοποιήσει και ακόμη πιο ελάχιστα είναι τα έσοδα από αυτά. Αντίθετα, στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο έχει… χιλιάδες ακίνητα, από τα οποία μια πιο… «ζωηρή» διαχείριση θα έφερνε και τα ανάλογα έσοδα.
Ειδικότερα, η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αξιοποιεί περίπου …ένα στα εκατό ακίνητα που έχει στον έλεγχό της καθώς ακόμα και σήμερα, οχτώ χρόνια από την ίδρυσή της, ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ακινήτων είναι σε αδράνεια ενώ μεγάλος αριθμός περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου είναι καταπατημένα και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν καν να εντοπιστούν.
Η Εταιρεία ωστόσο έχει «δεμένα» τα χέρια της καθώς μια σαφή εικόνα για το καθεστώς των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων τα οποία εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό της, αναμένεται να αποκτήσει μέσα στο 2019.
Η Εταιρεία, οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή της, χάρη στην ελληνική γραφειοκρατία, αλλά και στις νοοτροπίες των καταπατήσεων ή της μη καταγραφής των ακινήτων, την μόνη σαφή εικόνα που έχει για τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο είναι ο αριθμός τους. Διαχειρίζεται 71.450 ακίνητα. Στις προθέσεις τις διοίκησης, όπως αναφέρει το economistas. gr προτίθεται να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αξιοποιήσει περισσότερα από 1.000 ακίνητα, κυρίως τουριστικά, στην Πιερία, τη Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα.
Τους στόχους αυτούς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΤΑΔ το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 και θα αποτυπώνει τους βασικούς άξονες του μεγαλύτερου διαχειριστή δημόσιας περιουσίας.
Παρά το γεγονός πως το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ περιλαμβάνει περισσότερα από 70.000 ακίνητα, η εταιρεία παράγει εισοδήματα από μόλις περίπου 1.000, δεδομένου πως μεγάλος αριθμός περιουσιακών στοιχείων είναι καταπατημένος ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί καν να εντοπιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το σύνολο των ακινήτων τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ, περίπου 16.000 είναι δυνατό να αξιοποιηθούν μέσα στα επόμενα έτη.
Οι υπηρεσίες της ΕΤΑΔ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκπόνηση ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο θα παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.
Το σύστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σύντομα και θα προσφέρει πληροφορίες για το πόσα ακίνητα είναι διαθέσιμα για εκμετάλλευση, πόσα είναι παραχωρημένα, καταπατημένα, αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα κτλ. Το σύστημα, στο οποίο έχουν ήδη καταχωρηθεί περίπου 35.000 ακίνητα, θα παρέχει πληροφορίες για τις τιμές ζώνης, εμπορικές αξίες και χρήσεις γης.
Πρόσβαση στη νέα αυτή βάση δεδομένων θα έχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Εκτός από τα ακίνητα που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση, η διοίκηση της ΕΤΑΔ, η οποία τοποθετήθηκε το καλοκαίρι έπειτα από αξιολόγηση από το υπερταμείο, επιθυμεί να αξιοποιήσει αγροτικά ακίνητα με γεωθερμικά πεδία αλλά και εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα στο 2019 σε πωλήσεις ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένας από τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης είναι και η επίσπευση της εξόφλησης χρεών προς την εταιρεία, τα οποία υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Για το λόγο αυτό, στο τρίτο τρίμηνο του 2018 έχουν βεβαιωθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ οφειλές ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 8 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% των ετήσιων εσόδων του 2017.