Κεφάλαια ύψους 20 έως 30 δισ. ευρώ θα χρειαζόντουσαν οι ελληνικές τράπεζες για να αντισταθούν στις απώλειες που θα είχαν στην περίπτωση «κουρέματος» του δημόσιου χρέους.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της AXA κ. Eric Chaney, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που διοργάνωσε η ασφαλιστική εταιρεία τις προηγούμενες ημέρες στο Μπορντό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά το ανώτερο στέλεχος της ΑΧΑ, η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με διαγραφή μέρους του θα επέφερε αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Από την άλλη πλευρά η λύση του rollover μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον ένα haircut, αλλά μόνο στους τίτλους που θα κατέχει η ΕΕ και το ΔΝΤ, ελαφρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρξουν κλυδωνισμοί στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Εάν προωθηθεί η λύση της άμεσης διαγραφής μέρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι ιδιαίτερα αυξημένος» σημείωσε ο κ. Chaney, προσθέτοντας ότι μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ ακόμη και σε αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Οι κίνδυνοι ενός rollover και η απειλή διάλυσης της ΟΝΕ
Από την άλλη πλευρά, η λύση της μετακύλισης στο μέλλον της αποπληρωμής των δανείων μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιτρέψει μετά το 2014 μία γενναία αναδιάταξη χωρίς τις ίδιες συνέπειες που θα έχει ένα haircut τώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Chaney, εάν υποθέσουμε τη διαγραφή του 33% των δανείων το Δεκέμβριο του 2013, όταν το διασωστικό πακέτο θα αποτελεί το 53% του δημόσιου χρέους της Ελλάδος, το κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους μπορεί να φτάσει έως και τα 125 δισ. ευρώ.
«Δεν είναι απίθανο η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και όχι μόνο η γερμανική, να θεωρήσει την απώλεια αυτή μεγάλη και να διεκδικήσει αποζημίωση» υπογράμμισε ο κ. Chaney, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, χαρακτηρίζοντας παράνομη την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
«Σε μία τέτοια περίπτωση η διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι πιο κοντά από ποτέ» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA.