Τα έσοδα των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2018, καθώς ενισχύθηκαν από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τη μεγάλη ρευστότητα, τις ισχυρές αποτιμήσεις, και τα χαμηλά επιτόκια.
Έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2018, είχαν πραγματοποιηθεί 1.359 δημόσιες εγγραφές, με έσοδα 204,8 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, παρά τη μείωση κατά 21% του αριθμού των εγγραφών.
Η αύξηση των δημοσίων εγγραφών σχετικών με unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το 1 δισ. δολ.) και megadeals, αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην αύξηση των αντληθέντων κεφαλαίων, τα οποία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, καθώς παρατηρείται μια συσσώρευση εταιρειών που προετοιμάζονται για δημόσια εγγραφή και αυξάνεται η διαθεσιμότητα κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ΕΥ, με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί. παρότι κατέγραψε κάμψη, ενώ η Αμερικανική Ήπειρος και η ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) αύξησαν τη συμμετοχή τους στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών. Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της μεταποίησης και της υγείας ήταν οι πιο παραγωγικοί από πλευράς αριθμού συναλλαγών το 2018, καταγράφοντας συνολικά 652 δημόσιες εγγραφές (48% του παγκόσμιου αριθμού δημοσίων εγγραφών), οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά 84,2 δισ. δολάρια (41% των παγκοσμίων εσόδων).
Η δραστηριότητα το δ’ τρίμηνο (326 δημόσιες εγγραφές και 53,7 δισ. δολάρια αντληθέντα κεφάλαια) παρουσίασε μείωση κατά 34%, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, και 10%, ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η μεταβλητότητα της αγοράς και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα συνέβαλαν στη σημαντική μείωση των δημοσίων εγγραφών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές κατά το δ’ τρίμηνο του 2018, σηματοδοτώντας μια διστακτική εκκίνηση για το 2019. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q4 2018.
Η EMEIA αύξησε το μερίδιό της στις παγκόσμιες δημόσιες εγγραφές, παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις
Στις χώρες της EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική), ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (432), αλλά και τα έσοδα (47,7 δισ. δολάρια) το 2018 μειώθηκαν κατά 16% και 26% αντίστοιχα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις είχαν έναν σαφή αντίκτυπο στη συνολική δραστηριότητα.
Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, ενώ δύο από τα πέντε κορυφαία megadeals του 2018 και τέσσερις δημόσιες εγγραφές εταιρειών unicorn, οι οποίες συγκέντρωσαν 2,7 δισ. δολάρια, πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ.
Η περιοχή αύξησε το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών, φτάνοντας το 32% των συναλλαγών και το 23% των αντληθέντων κεφαλαίων το 2018. Επιπλέον, τρία χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ινδία) ήταν μεταξύ των δέκα κορυφαίων χρηματιστηρίων με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, και δύο (Ινδία και NASDAQ OMX) με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών.
Οι δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν στις βασικές αγορές της ΕΜΕΙΑ κατέγραψαν αποδόσεις πρώτης ημέρας της τάξεως του σχεδόν 10% και ξεπέρασαν σε αποδόσεις τους περισσότερους δείκτες της αγοράς το 2018, παγιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά των δημοσίων εγγραφών της περιοχής.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο απουσιάζει από την έρευνα σε ό,τι αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η δημόσια εγγραφή της ελληνικής εταιρείας Energean Oil & Gas plc στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) τον Μάρτιο του 2018 με ελεγκτή την ΕΥ, η οποία συγκέντρωσε 461 εκατομμύρια δολάρια, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων δημοσίων εγγραφών σε χρηματιστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: “Το γεγονός ότι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφονται στα διεθνή χρηματιστήρια για να αντλήσουν κεφάλαια πρέπει να μας προβληματίσει.
Παρά το γεγονός ότι, στη χώρα μας, υπάρχουν επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και αξιόλογες προοπτικές, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία και χρηματαγορά δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.
Παρά τις ενέργειες που κάνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, η γρήγορη διευθέτηση των ‘κόκκινων’ δανείων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι απαραίτητα προκειμένου να αλλάξει αυτή η εικόνα. Παράλληλα, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά από όλους μας, επιχειρήσεις, εποπτικούς φορείς και Πολιτεία, για να μπορέσει ξανά το Ελληνικό Χρηματιστήριο να διαδραματίσει τον κρίσιμο αναπτυξιακό του ρόλο”.