Η διαγραφή των προσαυξήσεων θα «αγγίζει» ακόμη και το 85%
Γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων ακόμη και της αρχικής οφειλής, υπόσχεται η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η συνολική οφειλή θα μειώνεται ακόμη και 70%:
το “κούρεμα” της αρχικής οφειλής υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50%-55%
η διαγραφή των προσαυξήσεων θα “αγγίζει” ακόμη και το 85%.
Με στόχο την ελάφρυνση εκατοντάδων χιλιάδων “εγκλωβισμένων” επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, κατά κύριο λόγο προς τον ΕΦΚΑ, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, το Υπουργείο Εργασίας διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην ενεργοποίηση μιας νέας διακριτής ρύθμισης, μόνο για τα χρέη προς τα ταμεία. Αυτή θα προβλέπει τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και στη συνέχεια τον διακανονισμό του ποσού που απομένει, σε 36 ή 120 δόσεις.
Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η μέση μείωση της οφειλής θα είναι της τάξης του 70%. Αλλά και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε επισημάνει ότι η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο, είχε εκτιμήσει ότι η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι της τάξης του 87%.
Βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους στο Υπουργείο Εργασίας, η νέα αυτή ρύθμιση, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου, δυνητικά, αφορά περισσότερους από 900.000 οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες – περίπου 550.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ -, 350.000 αγρότες και 20.000 επιστήμονες.
Την ανάγκη ενεργοποίησης της νέας ρύθμισης έχουν θέσει στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κατ’ επανάληψη οι εκπρόσωποι του κόσμου της αγοράς, καθώς αφορά οφειλέτες και εγκλωβισμένους ασφαλισμένους που βρίσκονται στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και κινδυνεύουν με κατασχέσεις λόγω οφειλών που αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ κάποιοι από αυτούς αποκλείονται και από τη συνταξιοδότηση.
Βάσει του σχεδίου που επεξεργάζονται εδώ και μήνες στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και έως τις 31/12/2016. Τα ποσά των οφειλών θα επανυπολογιστούν, σύμφωνα με το νέο σύστημα εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Βάσει υπολογισμού των εισφορών έτσι, θα είναι είτε το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας των χρεών, είτε ο κατώτατος μισθός βάσει του οποίου άλλωστε ορίζεται και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ. Στην πράξη, ο επανυπολογισμός θα οδηγεί αυτόματα σε “κούρεμα” της αρχικής οφειλής κατά μέσο όρο 50% με 55%. Στη συνέχεια, θα μειώνονται και οι προσαυξήσεις, κατά τα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού, έως και κατά 85%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο επανυπολογισμός δεν αναμένεται να επηρεάσει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού η σύνταξη είναι αναλογική, σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης, με το οποίο φαίνεται πως συμφωνούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Για τα ποσά που, μετά τη διαδικασία επανυπολογισμού και μείωσης των προσαυξήσεων, είναι έως 3.000 ευρώ, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έως 36 δόσεις. Για ποσά άνω των 3.000 ευρώ, οι δόσεις θα κλιμακώνονται, έως τις 120.
Θα προβλέπονται, βέβαια, περιουσιακά κριτήρια, ενώ κυρίως για τους περίπου 80.000 οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα υπάρχουν και ηλικιακά κριτήρια, όπως άφησε να εννοηθεί ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υφυπουργός, «θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το ποσό και την ηλικία του οφειλέτη, ειδικά για τη λήψη της σύνταξής του».