Χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βλέπει για την επόμενη διετία η Capital Economics, η οποία με σημερινή της έκθεση τονίζει ότι η χώρα μας είναι αυτή που θα απογοητεύσει περισσότερο φέτος όσον αφορά την ανάπτυξη και ταυτόχρονα παραμένει η πιο ευάλωτη στη γενικότερη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Προβλέπει δε ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα εκτιναχθούν έως το 5,25% έως το τέλος του 2020, από 4,15% που είναι σήμερα.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις, μάλιστα, έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς τις επόμενες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση, με 5ετή τίτλο και στόχο την άντληση 2-3 δισ. ευρώ.
Ο βρετανικός οίκος αναλύσεων αναφέρεται και στις επιδόσεις της ιταλικής αγοράς ομολόγων, όπου και εκεί οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς θα εκτοξευθεί από το 2,75% στο 4,5% στο τέλος του επόμενου έτους.
«Εκτιμούμε ότι τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν αρκετά κακές επιδόσεις την επόμενη διετία – ειδικότερα της Ιταλίας και της Ελλάδας – καθώς η ανάπτυξη θα απογοητεύσει και τα ελλείμματα θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, οι ευρωεκλογές αυξάνουν τις ανησυχίες και η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές», σημειώνει η Capital Economics.
Ο οίκος θεωρεί ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου θα «κλείσει» το 2019 και το 2020 στο 0,25%, δηλαδή πολύ κοντά στο σημερινό επίπεδο, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία,την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2019, για τρεις λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι το μακροοικονομικό outlook για τη ζώνη του ευρώ είναι πιο αδύναμες από ό,τι προβλέπεται και το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 1% το 2019 και κατά 0,8% το 2020. Το αρνητικό αποτύπωμα θα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες όπως η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.
O δεύτερος λόγος είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις ανησυχίες περί συνοχής της Ευρωζώνης, λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστιών κομμάτων και τέλος, ο τρίτος λόγος αφορά τη μείωση της ζήτησης της ΕΚΤ για κρατικά ομόλογα, καθώς τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα QE, ακόμη και αν συνεχίζει να επανεπενδύει τα κέρδη της από συμμετοχές που ωριμάζουν.