Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση – Αγωνία για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους
Από τα χείλη του Συμβουλίου της Επικρατείας κρέμεται σήμερα η κυβέρνησης καθώς αναμένεται να αποφασίσει για το κρίσιμο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας ή μη των περικοπών των ενεργεία δημόσιων υπαλλήλων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε στην Ολομέλεια μετά την παραπομπή του από το ΣΤ τμήμα.
Μία θετική απόφαση είχαν ήδη αποσπάσει οι δικαστικοί υπάλληλοι που προσέφυγαν σε αυτό -έχοντας κατακτήσει ήδη μία νίκη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου- αφού οι δικαστές του ΣΤ τμήματος του δικαστηρίου, είχαν τη γνώμη ότι οι επίμαχες περικοπές, είναι αντισυνταγματικές.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της της Ολομέλειας του 2015, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/12 για τις περικοπές των συνταξιούχων, και έτσι, οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, ευελπιστούν στην ίδια κρίση, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τους αντίκειται στο Σύνταγμα.
Ήδη, το ΣΤ τμήμα, σε μείζονα σύνθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομοθέτης, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων”.
Κρούουν των κώδωνα οι δανειστές
Όπως επεσήμαναν οι δανειστές κατά την μεταμνημονιακή τους αξιολόγηση, εάν «σκάσει» η δημοσιονομική βόμβα της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους υπάρχει ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων συνταξιούχους ώστε να μην υπάρξει εκτροχιασμός που θα θέσει σε κίνδυνο την υποχρέωση της χώρας για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Η ίδια η υπουργός έχει εκτιμήσει ότι το κόστος της καταβολής των αναδρομικών φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως ,ποσό αστρονομικό που προκαλεί ανησυχία στους θεσμούς .
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών το κόστος των αναδρομικών θα ανέλθει στο δυσθεώρητο ποσό των 18 δισ. ευρώ ( σύμφωνα με άλλους ειδικούς το κόστος φθάνει τα 25 δισ), στην περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από το 2012 έως και το τέλος του 2018. Αν και το κόστος, βάσει των μέχρι σήμερα δικαστικών εξελίξεων, ενδέχεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο, παραμένει απόλυτα απαγορευτικό για αυτήν αλλά και για όποια επόμενη κυβέρνηση.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πάντως (Αχτσιόγλου, Πετρόπουλος) υποστηρίζει ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν έχουν οι αγωγές που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2012 έως την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015). Εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, το κόστος φθάνει στα 17 δισ. ευρώ. Εάν η περίοδος επιστροφών αφορά το διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) τότε το κόστος εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ .