Σε μαζικές αγορές ομολόγων προχώρησε χθες στη δευτερογενή αγορά η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Κι αυτό είναι το μυστικό, που λύνει την απορία για την υποχώρηση που σημείωσαν αργά το απόγευμα τα spreads του ευρωπαικού νότου από τα ιστορικά υψηλά στα οποία είχαν βρεθεί νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η ΕΚΤ είχε πολύ καιρό να εφαρμόσει αυτή την τακτική. Γι αυτό και τα ελληνικά spreads έφτασαν αισίως στις 1500 μονάδες βάσης. Αυτό όμως δεν ενοχλούσε και ιδιαίτερα τη Φραγκφούρτη το τελευταίο διάστημα. Ούτε καν το γεγονός ότι τα αντίστοιχα πορτογαλικά, αλλά και τα ιρλανδικά, είχαν σπάσει προς τα πάνω το φράγμα των 1000 μονάδων κι όδευαν ολοταχώς προς τις 1100. Επρεπε να μεσολαβήσει η έκρηξη τω ισπανικών και κυρίως των ιταλικών για να ταρακουνηθεί η ΕΚΤ και να αποφασίσει να παρέμβει υποστηρικτικά.
Το θέμα, όμως, είναι αν και κατά πόσο πλέον μπορεί να αποτρέψει τις επιθετικές κινήσεις των κερδοσκοπικών funds. Οι διαχειριστές των τελευταίων έχουν αντιληφθεί, πλέον, πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα και δύσκολα θα αναβάλουν τα όποια σχέδια τους. Γι αυτό και οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν εσπευσμένα να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, διαβλέποντας την “καταιγίδα” που επίκειται. Το θέμα όμως είναι ο χρόνος: Μπορεί και να είναι …αργά.
Η Αθήνα, ωστόσο, γνωρίζει ότι αυτή μπορεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία για την οριστική επίλυση του δημοσιονομικού της προβλήματος. Γιατί δεν μπορεί η γεννεσιουργός αιτία όλου του θορύβου που έχει προκληθεί τους τελευταίους 18 μήνες να μείνει έξω από μια συνολική λύση – πακέτο. Και με αυτή την προσδοκία, η ελληνική αποστολή ετοιμάζεται για το ταξίδι στη βελγική πρωτεύουσα.