Πάνω από 1000 οι αιτήσεις, αλλά για τις περισσότερες είναι απλά ανάχωμα πριν την χρεοκοπία
H ύφεση και η οικονομική ασφυξία απειλεί το μέλλον ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και εισηγμένων εταιριών. Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας « ζωνταντεύει» και η υπαγωγή στο άρθρο 99 προβάλλει ως ύστατη ελπίδα για την επιβίωση και αναδιοργάνωση τους.
Στο άρθρο 99 έχουν ενταχθεί ή έχουν ζητήσει να ενταχθούν μια πλειάδα μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων από όλες τις περιοχές της χώρας. Καθημερινή είναι εικόνα στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων των δεκάδων αιτήσεων που υποβάλλονται από επιχειρήσεις προκειμένου να υπαχθούν στο άρθρο 99 ώστε να είναι μία σανίδα σωτηρίας.
Όπως εκτιμάται ελάχιστες από τις 1.000 επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, θα ενταχθούν σ’ αυτό. Η κατάσταση των περισσοτέρων (πρόκειται κυρίως για κατασκευαστικές εταιρείες ή επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα της οικοδομής) είναι τόσο τραγική, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ένταξή τους στο άρθρο 99. Δεν έχουν, δηλαδή, καμία ελπίδα αναδιάρθρωσης.
Η συσσώρευση αιτήσεων στο σχετικό τμήμα των Πρωτοδικείων απλώς τονίζει την τραγική εικόνα που εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που βυθίζονται στην ύφεση και την απαξίωση. Mέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 και έχει γίνει δεκτό έφθανε τις 1.000. Τα στοιχεία από τα πρωτοδικεία της χώρας έδειξαν ότι το α’ εξάμηνο του 2010 οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν στις 204 από 181 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.
Στα ύψη οι επισφάλειες
Όπως προκύπτει από έρευνα της ICAP, οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 8,7% στη διάρκεια του εννεάμηνου του 2010 και προβλέπεται να ανέλθουν στο 11% μέχρι το τέλος της παρελθούσας οικονομικής χρήσης 13 ανέρχονται οι εισηγμένες που είναι αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία.
Το παράδειγμα της Ατλάντικ, η οποία δεν κατάφερε να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99 δείχνουν ότι ο δρόμος της επιβίωσης δεν είναι εύκολος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων εταιριών που έχουν υπαχθεί η πρόκειται να υπαχθούν στο 99 είναι οι Αττικάτ, Ridenco (που προσπαθεί να μην απολέσει τα εμπορικά σήματα Τimberland, Νautica), ΣΑΟΣ, Αφοι Μεσοχωρίτη, Altec, Εδραση Ψαλλίδας, Microland, Lannet, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Νεώριον Σύρου, Alter και Εxpert Hellaς, που είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης Εικόνα & Ηχος, με ποσοστό 48,140%.
Την Δευτέρα 4 Ιουλίου συζητήθηκε η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του τηλεοπτικού σταθμού Alter ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται με ορατό τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μεγάλο ντόμινο στην αγορά. Ήδη προς το 99 «προχωρούν» η MASS, η LEO BURNETT και ακολουθούν και άλλες διαφημιστικές εταιρείες. Επίσης, αναμένεται και η απόφαση για την αίτηση της Expert Hellas για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της αλυσίδας ανέρχονται στα 32 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, τα 24,1 εκατ. ευρώ τα οφείλει σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα κεφάλαια, 8,3 εκατ. ευρώ, είναι οι τραπεζικές υποχρεώσεις της.Η Expert Ελλάς Α.Ε. επέλεξε την προστασία του νόμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και τον κλάδο ηλεκτρικών ειδικότερα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των επισφαλειών των μελών του δικτύου της.
Έρχεται τσουνάμι
Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς και θεσμικοί παράγοντες, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν αναγκαστικά προς την κατεύθυνση του άρθρου 99 θα είναι μεγάλος κατά τη διάρκεια του 2011, το οποίο θεωρείται και το κρισιμότερο έτος για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν σηματοδοτεί και την έναρξη περιόδου εφησυχασμού για το οικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων, καθώς κατά αυτό τον τρόπο δεν διαφεύγουν τον κίνδυνο της πτώχευσης απλά μέσω της παραπάνω διαδικασίας κερδίζουν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν στην πρωτοβουλία εκείνη που θα τους βοηθήσει να βγουν από το αδιέξοδο.
Βροχή οι αιτήσεις και στη Θεσσαλονίκη
Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, λόγω της οικονομικής κρίσης και επιλέγουν ως δίχτυ προστασίας το άρθρο 99, ως ύστατη ευκαιρία διάσωσής τους και ως μία εναλλακτική επιλογή πριν την πτώχευση. Στη Θεσσαλονίκη περισσότερες από 185 επιχειρήσεις κάθε εταιρικής μορφής και φυσικά πρόσωπα έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο «σωτήριο» άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα από την άνοιξη του 2008 που θεσπίστηκε μέχρι σήμερα, ενώ ετέθησαν σε διαδικασία συνδιαλλαγής από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης περισσότερες από 138 επιχειρήσεις.
Τη μερίδα του λέοντος στις 138 κατέχουν οι ΑΕ, που προσεγγίζουν τις 49, ακολουθούν τα φυσικά πρόσωπα που είναι 41, οι ΟΕ 33, οι ΕΠΕ 9 και 6 ΕΕ. Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που οδηγήθηκαν σε πτώχευση τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2010 πτώχευσαν 17 εταιρείες, το 2009 15 και το 2008 οδηγήθηκαν σε πτώχευση 13.
Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον λόγω ύφεσης, η ραγδαία συρρίκνωση των πωλήσεων, η διόγκωση των ζημιών, η αύξηση των υποχρεώσεων, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συνθήκες και τα αδιέξοδα των επιχειρήσεων, οδηγώντας αρκετές στην πτώχευση, άλλες στο άρθρο 99, ενώ κάποιες είναι ακόμη σε δίλημμα για το ποια κατεύθυνση να έχει το επόμενο «μετέωρο βήμα» τους: Πτώχευση ή άρθρο 99, δεδομένου ότι οι στρατηγικοί επενδυτές τείνουν να αποτελέσουν είδος προς εξαφάνιση.
Το άρθρο 99 λειτουργεί ως ένα «ανάχωμα» πριν βάλει λουκέτο μία εταιρεία, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της, που λόγω κρίσης η κατάσταση αυτή έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στον χώρο των επιχειρήσεων.Πάντως το τελευταίο δίμηνο η εικόνα που παρατηρείται στα δικαστήρια της Βορείου Ελλάδας είναι αντίστοιχη με της Αθήνας,με δεκάδες επιχειρήσεις καθημερινά να συνωστίζονται στην ουρά για να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο 99.