Η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν φέρνει μειώσεις τιμών όπως αναμένονταν.
Στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος οι μεγάλοι παραγωγοί-προμηθευτές ετοιμάζονται για αυξήσεις τιμολογίων, που θα ξεκινήσουν από τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, επιβαρύνοντας κυρίως νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Η ΔΕΗ πιέζεται εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές για να καλύψει το αυξημένο κόστος παραγωγής και να περιορίσει τις ζημίες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανάγκη αυξήσεων για τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι επωμίζονται μεγάλα βάρη στην προσπάθεια να αποσπάσουν μερίδια αγοράς από τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, προσφέροντας στους καταναλωτές ανταγωνιστικά πακέτα με μεγάλες εκπτώσεις.
Οι αυξήσεις δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα, αλλά το έδαφος προλειαίνεται και οι κινήσεις θα ακολουθήσουν μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ανεβαίνουν οι τιμές χονδρικής
Προοίμιο αναπροσαρμογής των τιμολογίων αποτελεί η μεγάλη άνοδος της τιμής του ρεύματος στις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) που διενεργεί η ΔΕΗ και της άτυπης χονδρικής τιμής («Οριακής Τιμής Συστήματος»-ΟΤΣ) στην οποίοι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια για να μπουν στο σύστημα.
Στις ΝΟΜΕ, όπου η ΔΕΗ προσφέρει σε ιδιώτες εμπόρους ηλεκτρικό ρεύμα από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες (προθεσμιακά, παραδοτέο τους επόμενους μήνες), η τιμή εκτοξεύθηκε στα 54,04 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) κατά τη δημοπρασία της περασμένης Παρασκευής – περίπου 50% υψηλότερα(!) από την τιμή εκκίνησης, που ήταν 36,34 ευρώ.
Η «Οριακή Τιμή Συστήματος» (που αντιστοιχεί περίπου στην τιμή χονδρικής) που ήταν πέρυσι κατά μέσο όρο 53,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο στα 71,25 ευρώ και τον Ιανουάριο κινήθηκε γύρω τα 80 ευρώ τις μεγάλης ζήτησης/κατανάλωσης.
Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται και το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων που αγοράζει η ΔEΗ για τις λιγνιτικές μονάδες, το οποίο έχει πενταπλασιασθεί(!) την τελευταία διετία, φθάνοντας τα 25 ευρώ ανά τόνο.
Ρήτρες και αναπροσαρμογές
Για να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος και να αποφύγουν μεγάλες απώλειες, κάποιες εταιρείες παροχής ρεύματος ενεργοποίησαν ήδη τη ρήτρα «Οριακής Τιμής Συστήματος» που υπάρχει στα συμβόλαια τους, αναπροσαρμόζοντας τα τιμολόγια τους για ορισμένες κατηγορίες πελατών. Η ΔEΗ επέβαλε ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια καταναλωτών μέσης τάσης.
Η γενικευμένη αύξηση στα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα αναπροσαρμόσει την τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ).
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΕ θα ανεβάσει τον πήχυ από τα 36,34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που είναι τώρα, στα 53 με 56 ευρώ, σηματοδοτώντας ουσιαστικά ένα κύκλο αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος.