Τι θα κρίνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ
Στενεύουν συνεχώς τα περιθώρια για το οικονομικό επιτελείο καθώς ως το EuroWorking Group της 28ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από παρεμβάσεις για να μπορέσει να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
Αν και το πιο σημαντικό στοιχείο της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν θα δοθεί ή όχι πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, αφορά στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας για το οποίο επήλθε συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά.
Ο άκαρπος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ή οι καθυστερήσεις στη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και στην επένδυση στο Ελληνικό, είναι κάποια από τα μεγάλα «αγκάθια».
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για το πόσο κρίσιμο είναι η Ελλάδα να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενώ μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και ο υπεύθυνος για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε με νόημα τις καθυστερήσεις υπογραμμίζοντας ότι η βάση για απόφαση εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ είναι μια θετική έκθεση της Κομισιόν.
Η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου και τα ευρήματά της θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 28 του μήνα. Εκεί αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι διαθέσεις εκταμίευσης ή μη της δόσης του 1 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στις 11 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η δόση του Μαρτίου προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, καθώς πέραν των 644 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMP’s-ANFA’s) στο τραπέζι της αξιολόγησης μπαίνουν κεφάλαια τα οποία προκύπτουν από την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου τα οποία αθροίζονται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και το 2019.
Αν η δόση εξασφαλιστεί τότε το επόμενο βήμα από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η έκδοση επταετών ή δεκαετών ομολόγων.