Θα έχει αναδρομική ισχύ, θα είναι κλιμακωτό και θα αυξάνεται προοδευτικά
Χαράτσι σχεδιάζεται να επιβληθεί σε όσες εταιρείες εμπορεύονται και πουλάνε καλλυντικά προϊόντα στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, σύσταση εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας, σύσταση εθνικού ινστιτούτου νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».
Το νέο τέλος που θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018, θα είναι κλιμακωτό και θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με το ποσό των ετήσιων χονδρικών πωλήσεων. Επίσης, έρχεται να αντικαταστήσει εισφορά 1% επί της καθαρής χονδρικής τιμής πώλησης που πλήρωναν όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καλλυντικών προϊόντων. Αυτοί που θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος είναι οι παραγωγοί, οι αντιπρόσωποι ή οι εισαγωγείς.
Ετσι, σύμφωνα με το άρθρο 88 του νομοσχεδίου, για ετήσιες πωλήσεις σε τιμές χονδρικής έως 100.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής 0,75%, από 100.001 ευρώ έως και 5 εκατ. ευρώ συντελεστής 1%, και για κάθε ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ προβλέπεται συντελεστής 1,25%.
Ηδη παράγοντες της αγοράς έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το ύψος αυτής της εισφοράς, εκτιμώντας ότι αυτή αναμένεται να πλήξει τα καλλυντικά που καταγράφουν τις υψηλότερες πωλήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος έχει ζητήσει εδώ και καιρό να απαλλαγεί πλήρως από την εισφορά 1% που κατέβαλε εδώ και χρόνια στον ΕΟΦ. Σημειώνεται ότι το νέο τέλος θα καταβάλλεται για την ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΟΦ και ορίζεται ως τέλος ετοιμότητας των υπηρεσιών του ΕΟΦ για την εποπτεία της αγοράς και την κάλυψη των εξόδων εργαστηριακών εξετάσεων.
Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), Θεόδωρος Γιαρμενίτης, αναφέρει ότι «θα συγκληθούν τα αρμόδια όργανα του συνδέσμου εντός της εβδομάδας για να αποφασίσουν για τις αντιδράσεις του κλάδου», προσθέτοντας επίσης ότι η εισφορά αυτή επιβάλλεται σε έναν κλάδο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άνοδο. «Το τέλος αυτό έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και βλάπτει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που είναι αυτές που στηρίζουν την ανάπτυξη».
Ο κ. Γιαρμενίτης ανέφερε επίσης ότι τέτοιο τέλος δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρώπης, παρά μόνο στην Πορτογαλία, όπου παρατηρείται σταδιακή μείωσή του, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν «παρενέργειες ακόμη και στις εξαγωγές των εταιρειών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΣΒΑΚ, οι πωλήσεις καλλυντικών σε τιμές χονδρικής το 2018 διαμορφώθηκαν περίπου στα 671 εκατ. ευρώ έναντι 657 εκατ. το 2017 και 639 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, οι πωλήσεις στη χονδρική για το προηγούμενο έτος απέχουν σημαντικά από τις αντίστοιχες το 2009, όταν είχαν διαμορφωθεί περίπου στο 1 δισ. ευρώ.