Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν γρήγορα δράση για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ώστε να προληφθεί μία μετάδοση σε άλλες χώρες της, δηλώνει η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πράξουν ό,τι χρειάζεται για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά απαιτείται γρήγορη αντίδραση των πολιτικών ηγεσιών.
“Οι αγορές επιτίθενται εναντίον όλων των χωρών που έχουν χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Αρα, η απάντηση πρέπει να είναι ταχεία, αποφασιστική και ξεκάθαρη”.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης πασχίζουν ακόμη και για τον ορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής για να καθορισθεί ο τρόπος αντιθμετώπισης της κρίσης χρέους, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι αγορές είναι πιθανόν να εκμεταλλευθούν οποιοδήποτε κενό εξουσίας και να επιτεθούν εναντίον των υπερχρεωμένων χωρών της νομισματικής ένωσης.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μελλοντικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας “δεν είναι καλή ιδέα”. “Λέγαμε πάντα ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί … ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι καλή ιδέα”, λέει.
“Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό είναι ένας από τους λόγους της έντασης στις αγορές και πρέπει να αποσαφηνισθεί το συντομότερο δυνατόν – με μία σαφή δέσμευση των ζωρών της ζώνης του ευρώ. Η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των μηχανισμών που ήδη υπάρχουν. Ολες οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι μεγάλες χώρες”, συνεχίζει.
Οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνούν ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί, θέση με την οποία συμφωνεί στη συνέντευξη και η Ελένα Σαλγάδο, αν και ορισμένες χώρες παραδέχονται ότι μία επιλεκτική χρεοκοπία μπορεί να είναι αναγκαία για την επίλυση του προβλήματος.
“Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να προληφθεί κάτι τέτοιο. Μία χρεοκοπία, η οποία θα είναι μία στάση πληρωμών επί ομολόγων, θα είναι κακό νέο, ιδιαίτερα για την Ελλάδα”, δηλώνει η Σαλγάδο.