Νόμος Κατσέλη: Πού σκαλώνει

Επί ξύλου κρεμάμενοι 160.000 δανειολήπτες

 

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει προσωρινή προστασία πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη, καθώς οι τράπεζες επιμένουν ότι θα πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στο νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς δε φαίνεται να γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης με αυτές των τραπεζιτών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που στέλνει η κυβέρνηση στην Κομισιόν και τον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) δεν ενσωματώνει αυτό το αίτημα των τραπεζών, που υποστηρίζεται και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες συζητήσεις, τις αμέσως επόμενες ημέρες, γι’ αυτό το θέμα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υιοθετήσουν οι Θεσμοί των δανειστών τις θέσεις των τραπεζών και θα έλθουν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

 

Η κυβέρνηση έχει καθαρή γραμμή για το θέμα των χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει προσωρινή προστασία πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη και περιμένουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους: γι’ αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία του νόμου Κατσέλη, δηλαδή να μην ενταχθούν οι δανειολήπτες στο νέο πλαίσιο.

 

Η μόνη «παραχώρηση» που γίνεται από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες για το θέμα αυτό είναι να επιχειρήσουν οι ίδιες, μέσα από τη διαδικασία υποχρεωτικής αποκάλυψης στοιχείων που ακολουθήθηκε πέρυσι, να αξιοποιήσουν στοιχεία από την εφορία για να «ρίξουν» αιτήσεις προστασίας από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 

Από την πλευρά των τραπεζιτών διατυπώνονται έντονες ενστάσεις, καθώς τονίζουν ότι αν μείνει τόσο μεγάλος αριθμός δανειοληπτών στο παλαιό καθεστώς και οι υποθέσεις τους συνεχίσουν να απασχολούν για χρόνια τα ελληνικά δικαστήρια, η αξία του νέου νόμου για τις τράπεζες περιορίζεται αισθητά, αφού θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των δανείων που θα ρυθμιστούν.

 

Δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν

 

Επιπλέον, τα δάνεια που θα μείνουν σε αυτό το καθεστώς νομικής αβεβαιότητας, με προστασία μέχρι την έκδοση των τελικών αποφάσεων, θα είναι πρακτικά αδύνατο να αξιοποιηθούν από τις τράπεζες σε τιτλοποιήσεις, αφού η αξία τους θα είναι πολύ χαμηλή, λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας και της προσωρινής προστασίας από πλειστηριασμούς.

 

Σημειώνεται ότι η προστασία του νόμου Κατσέλη έχει «απλωθεί» συνολικά σε περισσότερους από 200.000 δανειολήπτες και μεγάλο μέρος αυτών, που υπολογίζονται σε 160.000, προστατεύουν δικαστικά την πρώτη κατοικία τους.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η προστασία του παλαιού νόμου αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ. Με στοιχεία τέλους α’ εξαμήνου 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή, προσεγγιστικά 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι «υπόθεση» του νόμου Κατσέλη, όπως έχει τονίσει ο Γιάννης Στουρνάρας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ