Για χρέη στα ταμεία
Toν ερχόμενο μήνα και όχι κατά τον τρέχοντα αναμένεται η θέσπιση της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία.
Toν ερχόμενο μήνα και όχι κατά τον τρέχοντα αναμένεται η θέσπιση της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία. Αυτό σημαίνει πως η εφαρμογή της θα «τρέξει» προς το τέλος Μαρτίου, αν όχι στις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, η ενδεχόμενη αυτή καθυστέρηση έως και ένα μήνα, σε σχέση με τις έως τώρα δημόσιες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, αποδίδεται σε δύο βασικούς λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι θεσμοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη σε σχέση με το σχέδιο το οποίο τους έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας, αν και είναι πάγια η διαφωνία τους προς κάθε ρύθμιση οφειλών. Ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου δεδομένο πως η ελληνική πλευρά θα εισακούσει τις ενστάσεις τους, όπως –εξάλλου- συνέβη και στην περίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης ρύθμισης είναι ο φόβος, κυρίως του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε σχέση με μία ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εσόδων ιδίως έως τον Μάρτιο –Απρίλιο του 2019.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να «χτυπήσει» οτιδήποτε αρνητικό στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, μαζί και του κοινωνικού προϋπολογισμού στο α’ 4μηνο του 2019, η οποία θα μπορούσε, πιθανόν, να οδηγήσει σε αρνητικές αξιολογήσεις από τους θεσμούς, παραμονές του μπαράζ των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές κλπ.).
Και αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η μετάθεση του ελέγχου των θεσμών από τον Απρίλιο στον Ιούλιο. Κάτι τέτοιο θα βόλευε, εν μέρει, την κυβέρνηση από την άποψη ότι θα της επέτρεπε να μην εκθέσει αναλυτικά τις ενδεχόμενες βραδυφλεγείς «βόμβες» του κοινωνικού προϋπολογισμού, όχι μόνο από πλευράς των εσόδων, αλλά, κυρίως, από πλευράς δαπανών.