«Κόκκινα» δάνεια: Τα κριτήρια και οι παγίδες

Τι ζητούν οι θεσμοί

 

Κρίσιμα αναμένονται τα επόμενα 24ωρα αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νέο νόμο Κατσέλη .

 

Χθες ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις όπου κυβέρνηση – θεσμοί και τραπεζίτες αναζητούν τη χρυσή τομή καθώς αναμένεται η κατάθεση του νέου πλαισίου μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Αντικείμενο των συσκέψεων είναι οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από το νέο πλαίσιο. Οι «θεσμοί» θεωρούν πολύ γενναιόδωρα τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στον νόμο, επιμένοντας επίσης στη θέσπιση ενός ενιαίου νόμου για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και ζητώντας επίσημα στοιχεία για το πόσους δανειολήπτες θα αφορά ο νέος νόμος.

 

Σημείο έντονης κριτικής αποτελεί τη ύπαρξη δύο προστατευτικών πλαισίων για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή αυτό για την προστασία της πρώτης κατοικίας που επιχειρείται τώρα και ο νόμος Κατσέλη, γεγονός που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει ευελιξίες σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 

Τα κριτήρια


Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος δανειολήπτης προκειμένου να έχει την προστασία της πρώτης κατοικίας του είναι μεταξύ άλλων:

 

Το συνολικό ύψος του δανεισμού του (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) που έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ

 

Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

 

Οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης να μην είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του

 

Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής του, και

 

Το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. μάξιμουμ κάλυψη έως 36.000 ευρώ).

 

Σημειώνεται ότι με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται επίσης και ο έλεγχος επιλεξιμότητας για τις νέες αιτήσεις, προκειμένου να διαπιστώνεται κατά πόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια για να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία. Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών θα επιτρέψει την άμεση υπαγωγή ή την απόρριψη μιας αίτησης, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ