Το σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι αυτό το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος αναφορικά με τη λύση που προετοιμάζεται για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Από αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, διευκρινίζεται ότι αν τελικώς επιλεγεί, θα υλοποιηθεί μόνο κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας και θα διαρκέσει όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Θα πρόκειται ουσιαστικά περί μιας παρένθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας, η χώρα δεν θα πληρώνει το χρέος που θα αναλογεί σε αυτό το χρόνο, αλλά μόνο τους τόκους.
Αυτό το χρέος, θα διαγραφεί κι έτσι η χώρα, μέσω του συγκεκριμένου haircut θα βγει από αυτή τη δοκιμασία με λιγότερες υποχρεώσεις. Αυτή είναι με δύο λέξεις η φιλοσοφία της όλης λύσης, η οποία ωστόσο κρύβει και κινδυνους.
Και μόνο η χρήση της λέξης “χρεοκοπία” φτάνει και περισσεύει για να δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικούς συνειρμούς στην κοινή γνώμη και να προκαλέσει νέο κύμα φυγής από τις καταθέσεις. Ηδη, τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι “ουρές” μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών, έστω κι αν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανανεώνεται για άλλα 4 χρόνια η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.
Ζήτημα επίσης θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή φτηνής ρευστότητας, ενώ όσο η χώρα βρίσκεται “εντός παρενθέσεως”. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Αυτά κι άλλα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν, πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Κάτι το οποίο λέγεται ότι θα γίνει έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και συγκαλείται τελικώς η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.