Άδειες για 35.000 παιγνιομηχανήματα σε όλη τη χώρα και 15- 20 άδειες, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω διαδικτύου, θα χορηγήσει το Δημόσιο, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.
Αυτό προβλέπεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, οι οποίες κατατέθηκαν εκ νέου στη Βουλή, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, το Δημόσιο προσδοκά έσοδα ύψους 30% επί των μικτών κερδών για όλα τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του Διαδικτύου.
Το ποσοστό αυτό θα αποδίδεται στο δημόσιο κάθε τρίμηνο, ενώ, τουλάχιστον 20% των εσόδων αυτών θα διατίθενται σε κοινωνικές πολιτικές, καθώς και για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Επίσης, ποσοστό του ποσού αυτού θα αποδίδεται στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Παράλληλα, τα κέρδη των επιχειρήσεων διεξαγωγής και εκμετάλλευσης παιγνίων φορολογούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος. Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται με 10% και ο φόρος αυτός θα παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε μήνα από τους κατόχους των αδειών.
Ειδικότερα για τα παιγνιομηχανήματα -η άδεια για τα οποία θα ισχύει για 10 έτη από τη χορήγησή της- προβλέπεται ότι από τις συνολικά 35.000 άδειες, οι 15.000 άδειες θα δοθούν στον ΟΠΑΠ, για εκμετάλλευση αποκλειστικά σε πρακτορεία του, και 1.500 άδειες θα διατεθούν για εκμετάλλευση σε πρακτορεία του ΟΔΙΕ.
Για τη χορήγηση των 15-20 αδειών για τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα μέσω διαδικτύου, οι οποίες θα έχουν πενταετή διάρκεια, θα γίνει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός. Ο κάτοχος μιας τέτοιας άδειας, θα έχει τη δυνατότητα αίτησης για επέκτασή της με τους ίδιους όρους και με νέο τίμημα, ένα χρόνο πριν από τη λήξη της.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχουν μόνο κεφαλαιουχικές εταιρίες με καταβεβλημένο κεφάλαιο 200.000 ευρώ και αφού έχουν προηγουμένως καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 100.000 ευρώ από τράπεζα.
Απαγορεύεται το στοίχημα μέσω Διαδικτύου σε χρηματοπιστωτικά μέσα διακινούμενα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα ποσά του στοιχήματος πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (π.χ. πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες ή μη). Προβλέπονται ειδικές διατάξεις και για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για την οποία θα απαιτείται, εκτός των άλλων, και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Τα κέρδη στους παίκτες πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο στο 80% των ποσών που παίζονται. Προβλέπεται, επίσης, περιορισμένη δυνατότητα τζακ ποτ, μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καθώς και η άμεση απόδοση των κερδών στο λογαριασμό του παίκτη.
Στα τυχερά παιχνίδια θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ίδιο όριο ηλικίας θα ισχύσει και στα καζίνο. Το κόστος συμμετοχής κάθε παίκτη καθορίζεται από 0,10 έως 2 ευρώ, ώστε να παραμένουν τα παιζόμενα ποσά και τα κέρδη σε ανεκτά επίπεδα.
Η πληρωμή του ποσού της συμμετοχής γίνεται είτε με την εισαγωγή χρήματος στα παιγνιομηχανήματα, είτε με την επανεπένδυση μονάδων κέρδους, είτε με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ταυτοποίηση του παίκτη. Η παροχή πίστωσης ή έκπτωσης στους παίκτες απαγορεύονται απολύτως, με στόχο την προστασία των παικτών από υπερβολική στοιχηματική δραστηριότητα και τη συγκράτηση των παιζόμενων ποσών σε λογικά επίπεδα.
Απαγορεύεται, επίσης, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ο παίκτης να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό συμμετοχής του στο τυχερό παιχνίδι.
Ο παίκτης πρέπει να έχει ατομική κάρτα, μέσω της οποίας θα εξακριβώνονται η ηλικία, ο ΑΦΜ, οι χρηματικές ροές, ο χρόνος συμμετοχής, τα ενδεχόμενα μέγιστα ποσά ανά ημέρα ή μήνα και όλα τα αναγκαία στοιχεία αυτοπροστασίας των παικτών. Παράλληλα, θα διευκολύνεται ό έλεγχος των αδειούχων και των παρόχων.
Στις διατάξεις προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Οι διοικητικές κυρώσεις θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2 εκατ. ευρώ, χωρίς το δικαίωμα αναστολής σε περίπτωση προσφυγής. Παράλληλα, προβλέπεται και η σφράγιση του καταστήματος σε περιπτώσεις απουσίας της απαιτούμενης άδειας ή πιστοποίησης. Στις ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 200.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ, ο τεχνικός εξοπλισμός και τα παιγνιομηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατάσχονται, και, μετά την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.