«Ρυθμίζουμε άμεσα περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην τροπολογία για τον επανακαθορισμό της διοικητικής διάρθρωσης των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια, είπε ότι η κυβέρνηση συγκροτεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα έχει επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, προκειμένου να ερευνήσει όλα τα άλλα ώριμα σχετικά αιτήματα δήμων, θα συντάξει τις σχετικές μελέτες και σε εύλογο χρόνο, «σε λίγους μήνες» θα εισηγηθεί ποιες επιπλέον ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και που.
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε εκ προοιμίου, ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εφαρμογή του καλλικρατικού προγράμματος, επιτρέπουν με ασφάλεια απολογισμό για τη λειτουργικότητα, αλλά και τις επιμέρους αστοχίες αυτής της αναδιάρθρωσης.
«Με τις παρούσες ρυθμίσεις, που φέρνει η κυβέρνηση με αυτή τη διάταξη, επιχειρείται η αντιμετώπιση συγκεκριμένων οριακών περιπτώσεων, μέσα από τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και που, όπως αποδείχθηκε τελικά στην πράξη, κατέστησαν μη λειτουργικοί, σε σημείο να τίθεται σε διακινδύνευση η βιωσιμότητά τους αλλά και να υποβαθμιστεί αισθητά η ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή έχουν κριθεί από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ μελετήθηκαν ενδελεχώς και τα επιμέρους στοιχεία και μεγέθη των δήμων, γιατί η συνένωση ακύρωσε την ικανότητα ολόκληρων περιοχών να οργανώνονται και να αυτοδιοικούνται. Υπήρξαν εξάλλου, όπως είπε, και συγκεκριμένα κριτήρια στη βάση των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις, δηλαδή κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και κριτήρια γεωγραφικά, αναπτυξιακά, κριτήρια βιωσιμότητας του νέου σχήματος, επίσης κριτήρια ιστορικά και χωροταξικά.
«Όλα αυτά τα κριτήρια εξετάστηκαν σε συνδυασμό με τις δυνατότητες βιωσιμότητας των υπό σύσταση δήμων καθώς και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων» είπε ο κ. Χαρίτσης και χαρακτήρισε σημαντικό ότι και από τοπικούς παράγοντες που δεν ανήκουν στον χώρο της συμπολίτευσης, έχουν διατυπωθεί θετικές απόψεις σε σχέση με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Ο κ. Χαρίτσης προειδοποίησε ότι ο οριζόντιος κανόνας του Καλλικράτη «κάθε νησί και δήμος», δημιούργησε σε ορισμένα νησιά προβλήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θέτουν σε διακινδύνευση τη λειτουργικότητα των δήμων αυτών, παράγουν αφόρητες δυσχέρειες και ανισότητες και μια ανισομερή ανάπτυξη περιοχών μέσα στον ίδιο δήμο.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με βάση τη Σύνταγμα, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα μιας περιοχής, οφείλει να λαμβάνεται υπόψη από το νομοθέτη, κατά τη ρύθμιση ζητημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη.