Ταχεία αναδιάρθρωση για την ελληνική κρίση χρέους

Στο επίκεντρο των γάλλων οικονομολόγων βρίσκεται για άλλη μια φορά η ελληνική κρίση χρέους.

 

Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, μέσω του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF, προτείνει η οικονομολόγος Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, που ανήκει και στην επιτροπή “σοφών”, με συμβουλευτικό ρόλο για τη γερμανική κυβέρνηση.

 

“Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μόνο στη βάση εξαιρετικά αισιόδοξων υποθέσεων μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη” και αυτές οι υποθέσεις αποτυπώθηκαν στο νέο πρόγραμμα πιστώσεων, “αλλά δεν έπεισαν τις αγορές”, λέει η ντι Μάουρο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt.

 

Η ντι Μάουρο προτείνει λύση μέσω ταχείας αναδιάρθρωσης, όπως είχε προτείνει εσχάτως και ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ.

 

“Ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν πουλήσει τα ομόλογα θα υποστούν απώλειες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Αλλά οι απώλειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ελεγχόμενες. Εκείνοι οι οποίοι αγόρασαν σε, ευνοϊκή τιμή, ελληνικά ομόλογα, με την ελπίδα να αποκομίσουν κέρδος εις βάρος του φορολογούμενου – θα απογοητευτούν. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί τώρα ριζικά, θα επανέρχεται συνεχώς”, λέει η ντι Μάουρο.

 

Η ίδια προτείνει ο προσωρινός μηχανισμός EFSF να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή αγοράς, δηλαδή 50% κάτω της ονομαστικής τους αξίας και να τα ανταλλάξει με νέα ομόλογα που θα αποδέχεται ως ενέχυρο η ΕΚΤ.

 

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης και ταυτόχρονα θα είχαν και οι ιδιώτες επενδυτές κίνητρο για ανταλλαγή των ομολόγων.

 

Η οικονομολόγος Ντι Μάουρο επικρίνει τις κυβερνήσεις γιατί “δεν έχουν κατανοήσει σωστά τη διάσταση του προβλήματος”, όπως λέει, καθώς το ζήτημα πλέον είναι, εάν η Ευρώπη θα αποσυντεθεί σε επιμέρους κράτη. Η ίδια, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

 

Αντίθετα, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ifο Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ασκεί επίσης κριτική στη διαχείριση της κρίσης.

 

“Οι χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι πρόκειται για βραχύβιες επιθέσεις των αγορών, τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν θέτοντας στη διάθεση νέα χρηματικά μέσα”, λέει ο καθηγητής Ζιν στην εφημερίδα Passauer Neue Presse (15.7.11). Ο ίδιος το αντικρούει σημειώνοντας ότι “υπάρχει μία τεράστια κρίση ισοζυγίου πληρωμών στην Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε, επειδή ορισμένες χώρες μέσω των φτηνών δανείων που έφερε το ευρώ, υπερθερμάνθηκαν πληθωριστικά και έχασαν ανταγωνιστικότητά τους”.

 

Ειδικά, για την ελληνική κρίση χρέους υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

“Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Η χώρα είναι εξαιρετικά ακριβή, δεν είναι ανταγωνιστική και θα έπρεπε να προχωρήσει σε υποτίμηση κατά 20 – 30%”, λέει ο καθηγητής Ζιν. Σημειώνει δε ότι “η κατάσταση θυμίζει τη Γερμανία του 1929 και του 1933”. Ο ίδιος θεωρεί ότι “η επιστροφή στη δραχμή είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την Ελλάδα”, τονίζει, όμως, ότι “η χώρα θα πρέπει να το αποφασίσει μόνη της. Κανείς δεν θα πρέπει να την πιέσει”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ