Τεράστιες διευκολύνσεις στους φορολογούμενους θα φέρει η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων αιτία δωρεάς, γονικής παροχής, καθώς και κληρονομιάς.
Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε σήμερα το πρωί (14 Μαρτίου) τη σχετική εφαρμογή στους συμβολαιογράφους, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στους επόμενους μήνες.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προβλέπει την υλοποίησή της μέχρι τον Μάιο. Το νέο σύστημα θα παρέχει τεράστιες διευκολύνσεις στους φορολογούμενους καθώς απλοποιεί μια πολυδαίδαλη διαδικασία που ισχύει σήμερα και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του real estate.
Ωστόσο το νέο σύστημα θα επιφέρει αυξημένους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στις μεταβιβάσεις, τόσο ως προς την νομιμότητα της συναλλαγής αλλά και ως προς την προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν.
Οι φορολογικές αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μέσω των μεταβιβάσεων ακινήτων πραγματοποιείται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, από κυκλώματα που χρησιμοποιούν αλλοδαπούς ως «μπροστινούς».
Ενημερώθηκαν οι συμβολαιογράφοι
Το πρωί της Πέμπτης, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την πρώτη επίδειξη του ηλεκτρονικού προγράμματος υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης.
Στους συμβολαιογράφους παρουσιάστηκε η εφαρμογή, ενώ ο συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου, διοργανώνει την προσεχή Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί στους συμβολαιογράφους η νέα εφαρμογή, για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Με ένα «κλίκ»
Φιλοδοξία του νέου συστήματος είναι οι μεταβιβάσεις των ακινήτων με οποιαδήποτε αιτία να ολοκληρώνονται από τα γραφεία των συμβολαιογράφων με ένα «κλικ» και χωρίς «χαρτούρα».
Για το σκοπό αυτό, τα γραφεία των συμβολαιογράφων θα πιστοποιηθούν στην ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας έτσι, την άδεια διενέργειας ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.
Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα υποβάλλονται πλέον μόνο μέσω του ΤΑΧΙSnet και οι αναλογούντες φόροι μεταβίβασης, δωρεών – γονικών παροχών, κληρονομιών, θα υπολογίζονται και θα εκκαθαρίζονται αυτόματα. Με την έκδοση των πράξεων προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία θα αναγράφονται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυτοτήτων Οφειλής.
Τα κέρδη και οι… ζημιές
Το νέο σύστημα θα διευκολύνει σημαντικά όσους θέλουν να προβούν σε δικαιοπραξίες επί ακινήτων.
Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που μένει στην Αθήνα και θέλει να μεταβιβάσει ένα ακίνητο που βρίσκεται στη Ρόδο, δεν θα χρειαστεί να μεταβεί στη Ρόδο, αλλά όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί από συμβολαιογράφο της Αθήνας. Θα ισχύει και το αντίστροφο, φυσικά.
Παράλληλα, τα ακίνητα που μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά δεν θα χρειάζεται να δηλωθούν στο Ε9. Καθώς η μεταβίβαση θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα καταχωρείται αυτομάτως στο taxisnet, θα «περνάει» κατευθείαν στη μερίδα του φορολογούμενους στο taxisnet και θα ενημερώνεται η περιουσιακή του κατάσταση.
Σε ότι αφορά στους ελέγχους, αυτοί καθίστανται αποτελεσματικότεροι. Με το υφιστάμενο καθεστώς, ένας έλεγχος της μεταβίβασης ενός ακινήτου απαιτεί τη μελέτη ογκωδέστατων φακέλων, που στοιβάζονται στις ντουλάπες των Εφοριών.
Σημειώνεται ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπονται περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες όμως συναντούν τις γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Ενδελεχείς έλεγχοι γίνονται συνήθως μόνο σε περιπτώσεις καταγγελιών ή σε υποθέσεις φορολογουμένων, που οι φοροελεγκτικές ή εισαγγελικές αρχές ή οικονομική αστυνομία χαρακτηρίζουν ύποπτες.