Μετά το Eurogroup του Απριλίου αναμένεται να πάει στη Βουλή
Από αναβολή σε αναβολή πάει η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπλοκάρει μόνο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και την ρύθμιση για τις οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία.
Οι δυο ρυθμίσεις δεν πρόκειται να τρέξουν εάν η κυβέρνηση δεν κλείσει πρώτα το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους θεσμούς για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο ρυθμίσεις πηγαίνουν πίσω και θα δρομολογηθούν μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Η νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία είναι έτοιμη εδώ και καιρό και αρχικά είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε οι οφειλέτες να ξεκινήσουν να υποβάλουν αιτήσεις εντός του Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αναμένεται να παίρνει το δρόμο προς την Βουλή μετά τις 5 Απριλίου και την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίγει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Όσον αφορά στη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το τελικό σχέδιο με βάση το οποίο θα κλείσουν με ευνοϊκούς όρους τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αποκαλυφθεί πριν από τις εορτές του Πάσχα και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Και οι δυο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, οι οφειλέτες είτε της Εφορίας είτε των Ταμείων θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δυο ή ενδεχομένως και στις δυο ρυθμίσεις. Όσοι δεν το πράξουν θα χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.
Οι δυο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της Εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Το σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει κούρεμα της οφειλής που μπορεί να φθάνει ακόμα και στο 70% και διαγραφή των προσαυξήσεων έως και 85%. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.
Η έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν υπό προϋποθέσεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ. Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.