Τη δυνατότητα, να διεκπεραιώνουν ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος όλες τις διατυπώσεις, θα έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το τέταρτο και τελευταίο πρόγραμμα του Κτηματολογίου μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του.
Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε άλλες περιοχές από τον τόπο κατοικίας τους, μπορούν να διεκπεραιώσουν τις διατυπώσεις στον τόπο διαμονής τους.
Στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι λειτουργεί από την Τετάρτη το Κέντρο υποβολής δηλώσεων, που δέχεται αιτήσεις για ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Προηγήθηκαν άλλα δύο κέντρα στη Θεσσαλονίκη, που καλύπτουν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Το τέταρτο πρόγραμμα καλύπτει το 63% της χώρας, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 16,5 εκατ. δικαιώματα επί ακινήτων. Ξεκίνησε με χαμηλή συμμετοχή, η οποία όμως αυξάνεται ταχύτατα.
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο – ένα βασικό «εργαλείο» ανάπτυξης και μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, καθώς αποκαλύπτει την καταπατημένη δημόσια περιουσία και δημιουργεί ασφάλεια στα ιδιωτικά ακίνητα.
Θεσμοθετήθηκε από τον Όθωνα, αλλά ξεκίνησε μόλις το 1996, με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος προχώρησε με πολλές «τρικλοποδιές» αλλά και λάθη. Σ’ αυτά στηρίχτηκε ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ και τότε ευρωβουλευτής Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος «πέτυχε» την… απένταξη(!) του έργου από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Αποτέλεσμα, ως το 2015 το έργο είχε καλύψει μόλις το 37% της χώρας, κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου κατά κανόνα υπάρχουν λιγότερα προβλήματα ιδιοκτησιακών αμφισβητήσεων. Το έργο είχε ουσιαστικά παγώσει από το 2008, ώσπου εντάχθηκε στα προαπαιτούμενα του πρώτου μνημονίου και των επόμενων.
Στο τέλος του 2018, ύστερα από πολλές νομοθετικές διορθώσεις αλλά και δικαστικές προστριβές μεταξύ αναδόχων, ξεκίνησε η τελευταία φάση υλοποίησής του.