Ορατός ο κίνδυνος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ
Σκληραίνουν τη στάση τους οι δανειστές απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και συγκεκριμένα για το διάδοχο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ανυποχώρητη δείχνει όμως και η κυβέρνηση η οποία είναι πρόθυμη να παίξει σκληρά προκειμένου να πετύχει το στόχο της και απειλεί ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, τότε θα νομοθετήσει μονομερώς, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης και τρόικας είναι οι κάλπες που θα στηθούν την Άνοιξη, καθώς η έξοδος από τις αυστηρές ρυθμίσεις του μνημονίου, επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να κινηθεί πιο ελεύθερα, χωρίς να κινδυνεύει να κοπούν οι δόσεις των δανείων όπως θα συνέβαινε στο παρελθόν, με την κυβέρνηση να «τα δίνει όλα», ώστε να περιορίσει την εκλογική φθορά.
Ενδεχομένως και να ποντάρει στις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν από τη σκληρή στάση που κρατάει απέναντι στους δανειστές στο αριστερό ακροατήριο. Την ίδια στιγμή όμως και οι δανειστές ενδεχομένως αλλάζουν στάση, αφού βλέπουν την κυβέρνηση Τσίπρα να είναι σε αποδρομή, και να ετοιμάζονται για τις νέες διαπραγματεύσεις που θα κάνουν, με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές.
Το μήνυμα Μαξίμου στους εταίρους
Το μεσημέρι χθες, με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στους δανειστές, ότι το πρώτο σχέδιο του νέου νόμου Κατσέλη θα κατατεθεί την Παρασκευή στην Βουλή, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να συμβιβαστούν οι διάφορες. Σε αντίθετη περίπτωση το επιτελείο του Μαξίμου διαρρέει ότι θα νομοθετήσει μονομερώς, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτή η κίνηση.
Και το κόστος θα είναι μεγάλο, αφού ήδη υπάρχει δυσφορία στους θεσμούς για τις μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά και στο θέμα του κατώτατου μισθού. Οι Ευρωπαίοι υποψιάζονται ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να παίξει το χαρτί της κόντρας με τους δανειστές στο εκλογικό παιχνίδι, και δεν θα διευκολύνουν τους χειρισμούς της.
Άλλωστε το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι πολύ πιο σημαντικό για τους δανειστές απ ότι το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά πχ, αφού έχει να κάνει με τις Τράπεζες και την ευρωστία τους, που οι Ευρωπαίοι θεωρούν τη βάση για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη κρίση και ύφεση.
Οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Σε πρώτη φάση θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει όντως σε μονομερή ενέργεια, θα παγώσει η δόση των 970 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα κέρδη των κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Άλλα δεν είναι το ποσό που θα στερηθεί αυτό που φοβίζει την Αθήνα, όσο το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές. Το μήνυμα που θα σταλεί θα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, στις πελατειακές λογικές και στις παροχές εν όψει εκλογών, μήνυμα που θα κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδο στις αγορές μια δύσκολη άσκηση.
Οι δανειστές επιμένουν ότι το δημοσιονομικό κόστος του νέου νόμου που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ μεγάλο, αφού προβλέπεται κρατική επιδότηση των δόσεων των δανείων, ότι η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, πρέπει να περιοριστεί αυστηρά, ενώ θεωρούν ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τις παθογένειες του νόμου Κατσέλη, που επέτρεψε σε χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές να βρουν καταφύγιο στην Δικαιοσύνη και να μην καταβάλουν τις δόσεις, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα.