Τι θα ισχύει για τα χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία
Μετά το Πάσχα αναμένεται να πάει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η αντίστοιχη για την εφορία αναμένεται μετά τις 5 Απριλίου. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχει μία μεγάλη εκκρεμότητα και αφορά το κατά πόσον θα ενταχθούν (και υπό ποιους όρους) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εταιρειών. Πρόκειται για χρέη που προέρχονται από μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.
Για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, όπως αναφέρει το pontiki.gr η περίοδος αναμονής των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων αναμένεται να λήξει οσονούπω – και εφόσον όλα λήξουν… ομαλά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
1. Η ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία θα είναι περιορισμένου εύρους οφειλετών και χρόνου εφαρμογής (τρίμηνη διάρκεια υποβολής αιτήσεων) και ενδεχομένως να προβλέπει και λιγότερες από 120 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών. Ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το ύψος του εισοδήματος του κάθε οφειλέτη, καθώς οι έχοντες υψηλό εισόδημα θα τυγχάνουν λιγότερων δόσεων από ότι οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα.
Η ρύθμιση θα προβλέπει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν πιθανότατα μέχρι στα τέλη του 2018, με την υποχρέωση όμως ότι εντός του 2019 οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες ήταν συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.
Τα κέρδη για όσους υπαχθούν, εκτός των πολλών δόσεων αποπληρωμής των χρεών, θα είναι και η διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων.
2. Σε ό,τι αφορά τις δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα πρέπει να φτιάξει ένα νομοσχέδιο με «κόφτες» και συγκεκριμένα κριτήρια που να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους λεγόμενους κακοπληρωτές.
Η ρύθμιση θα είναι έως 120 δόσεις, ενώ για όσους καταφέρουν (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες) να υπαχθούν σε αυτήν το κέρδος θα είναι διπλό, διότι η βασική οφειλή των εισφορών θα επανυπολογιστεί με τον Νόμο Κατρούγκαλου και άρα θα μειωθεί έως 60%, ενώ έως 85% θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις.
Στη ρύθμιση, εκτός των αυτοαπασχολούμενων, θα μπορούν να υπαχθούν και εργοδότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.
Οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις εργοδοτικές οφειλές σε αρκετές δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων που θα κυμανθεί από 85% έως 100%.
Η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων θα ισχύσει μόνον στην περίπτωση που οι εργοδοτικές οφειλές εξοφληθούν όχι σε δόσεις, αλλά εφάπαξ και στο σύνολό τους.
Δωρεάν η Παιδεία, αλλά τσούζει το κόστος των φροντιστηρίων
Το 87% των δαπανών μιας οικογένειας με παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο πηγαίνει για να καλυφθούν τα κενά της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο «Εκπαίδευση στην Ελλάδα: Κρίση και εξέλιξη της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης».
Αίσθηση προκαλεί το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο η δαπάνη για φροντιστήρια στις τάξεις του Δημοτικού ανήλθε σε 11,3 εκατ. ευρώ το 2016 από 3,3 εκατ. ευρώ το 2008.
Την ίδια ώρα, η δημόσια δαπάνη για την Παιδεία ήταν το 2015 ύψους 8,7 δισ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά, την ίδια χρονιά, δαπανούσαν 2,2 δισ. ευρώ (από 3,3 δισ. ευρώ το 2009).