Άλυτος γρίφος η πρώτη κατοικία

Στον… αέρα οι δανειολήπτες

 

Σε άλυτο γρίφο για την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα της πρώτης κατοικίας μετά και το «ναυάγιο» στο χθεσινό EuroWorking Group.

 

Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να λύσει την εξίσωση του διαδόχου νόμου Κατσέλη καθώς έχει ήδη καθυστερήσει και χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται στον «αέρα».

 

Πλέον απομένουν λίγες ημέρες ώστε θεσμοί και κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 5ης Απριλίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

 

Οι δανειστές επέμειναν για ακόμα μια φορά στον χρονικό περιορισμό του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και στα οικονομικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα εντάσσεται κάποιος σε αυτό.

 

Πλέον η προσοχή εστιάζεται και στο αν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου όπως έχει προαναγγείλει θα καταθέσει στη Βουλή μονομερώς το σχέδιό για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος.

 

Πάντως το EuroWorking Group παρέπεμψε την κυβέρνηση στους θεσμούς οι οποίοι επιστρέφουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η τρίτη που πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάιο.

 

Οι διαφορές


Οι διαφορές που χωρίζουν την κυβέρνηση με τους θεσμούς είναι σημαντικές.

 

Οι θεσμοί θέλουν να μπει πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας από 180.000 έως 230.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, έναντι 250.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

 

Παράλληλα, επιθυμούν να εισαχθεί όριο 100.000 ευρώ στη συνολική οφειλή από ενυπόθηκα δάνεια, το οποίο είναι «κουρεμένο» κατά περίπου 23% σε σχέση με τα 130.000 ευρώ της κυβερνητικής πρότασης.

 

Οι θεσμοί θέλουν να εξαιρεθούν από την προστασία όσοι δανειολήπτες διατηρούν καταθέσεις ή άλλα επενδυτικά μέσα τρέχουσας αποτίμησης άνω των 20.000 ευρώ.

 

Το μεγάλο παζάρι γίνεται για τα επιχειρηματικά δάνεια. Εάν οι δανειστές αποδεχθούν τελικά την ένταξή τους στο νέο πλαίσιο, θέλουν να τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις, τόσο στο ύψος της οφειλής (50.000 ευρώ) όσο και στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας (130.000 ευρώ).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ