Ανενεργό ένα στα τέσσερα POS

Οι επιχειρηματίες τα… βγάζουν από την πρίζα παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιλέγουν να πληρώσουν με κάρτα στις περισσότερες αγορές τους

 

Τι κι αν η νομοθεσία τούς υποχρεώνει,  το 1/4 των επαγγελματιών που απέκτησαν τερματικά αποδοχής καρτών την τελευταία διετία τα έχει σε αχρηστία.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του Digital Banking Forum τo 25% των νέων POS (τερματικών αποδοχής καρτών) που εγκαταστάθηκαν το 2017 και 2018, λόγω της υποχρέωσης που επέβαλε η νέα νομοθεσία σε μια σειρά από επαγγελματίες, και μεταφράζεται σε περίπου 120.000 POS, παραμένουν ανενεργά. Οπως ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της cardlink, Αντίγονος Παπαδόπουλος, είτε τα μηχανήματα αυτά δεν δίνουν καν στίγμα, είτε δεν είναι συνδεδεμένα και προφανώς βρίσκονται σε κάποιο ντουλάπι, απλώς και μόνο λόγω της υποχρέωσης του νόμου, όμως δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί.

 

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 700.000 τερματικά αποδοχής καρτών, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2016 όταν έφταναν περίπου τα 305.000. Μέσω των τερματικών αυτών πραγματοποιήθηκαν τη χρόνια που πέρασε περίπου 800 εκατ. συναλλαγές, συνολικής αξίας άνω των 31,5 δισ. ευρώ.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν οι τρεις στις δέκα συναλλαγές (28%) από το σύνολο της λιανικής κατανάλωσης που ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματος. Ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται πλέον και για μικρές συναλλαγές και η τάση αυτή συνεχώς αυξάνεται.

 

Ηδη τρεις στις δέκα συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι αξίας έως και 10 ευρώ, ενώ περίπου 5% των συναλλαγών που γίνονται αφορούν ποσά ακόμη και κάτω των 2 ευρώ, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς, ενώ μόλις πριν  από μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μηδενικό.

 

Η μέση αξία της συναλλαγής με ελληνικές χρεωστικές κάρτες, σύμφωνα με τα δεδομένα της cardlink, είναι 31 ευρώ τον Μάρτιο του 2019 από 48 ευρώ το 2016, ενώ η μέση αξία συναλλαγών με ελληνικές πιστωτικές κάρτες είναι 50 ευρώ (Μάρτιος 2019) από 72 ευρώ το 2016.

 

Ανέπαφες συναλλαγές


Νέο δεδομένο αποτελεί και η σημαντική αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών. Σχεδόν έξι στις δέκα συναλλαγές γίνονται πλέον  ανέπαφα, με το ποσοστό αυτό να εκτινάσσεται στο 70% για τις συναλλαγές έως 25 ευρώ, στοιχεία που δείχνει ότι οι Ελληνες πλέον εμπιστεύονται τις κάρτες και τις ανέπαφες συναλλαγές ως βασικό μέσο πληρωμών καθημερινών συναλλαγών. Την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές δείχνει και η ετήσια έρευνα που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC AE.

 

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν παγίωση της μεταβολής των τάσεων σχετικά με τις συναλλακτικές συμπεριφορές των καταναλωτών, καθώς πλέον το 80,4% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα και e-banking για αγορά αγαθών και πληρωμή λογαριασμών, ενώ το 19,6% προτιμά να πληρώνει μόνο με μετρητά (από 22,8% στην προηγούμενη μέτρηση). Μάλιστα, στους ανθρώπους της αγοράς είναι προφανές πως έχουν δημιουργηθεί πλέον όλες οι προϋποθέσεις για τον εξορθολογισμό ή και την εξάλειψη των υπέρογκων – όπως τις χαρακτηρίζουν – τραπεζικών χρεώσεων οι οποίες αν εξαλειφθούν θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ