«Συμβιβασμός» το σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας
Να χαρτογραφήσει τους δανειολήπτες με βάση τα στοιχεία των τραπεζών επιχείρησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παρουσιάζοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της τροπολογία του νέου πλαισίου για την προστασία πρώτης κατοικίας σημείωσε ότι οι κακοπληρωτές ανέρχονται στο 25% των δανειοληπτών, ενώ υπογράμμισε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί προϊόν συμβιβασμού.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως η καθυστέρηση θεσμοθέτησης οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει» για να προσθέσει, αναφορικά με τους κακοπληρωτές πως «οι τράπεζες τους υπολογίζουν σε 25%. Είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια. Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές συνειδητοί, αλλά δεν θέλουμε αυτό να γίνει άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι κακοπληρωτές. Μπορεί όντως κάποιος με σκοπιμότητες να μην πληρώνει τα δάνειά του και δίπλα να υπάρχει και ένα δράμα».
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το τελικό σχέδιο για την προστασία πρώτης κατοικίας αποτελεί προϊόν συμβιβασμού για να υποστηρίξει ωστόσο πως «θεωρούμε ότι σε αυτό τον συμβιβασμό κυριαρχεί η εύνοια της κοινωνίας».
«Υπάρχει η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική διάσταση – πόροι που μπορούν να διατεθούν – και η κατάσταση των τραπεζών» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει ότι «είτε με είτε χωρίς μνημόνια, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή επιτήρηση».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τα δάνεια εμπόρων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία για να υπογραμμίσει ότι «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και προκαλεί συζήτηση στην Ευρώπη γιατί δεν γίνεται πουθενά άλλου. Το δεύτερο που φέρνει είναι η δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τέλος ο στόχος μας είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις ώστε να μειωθούν και να διαγραφούν δάνεια. Να φύγει το βουνό. Όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τις τράπεζες κάποιου αλλού. Μετά από την βουλή η ευθύνη θα είναι των τραπεζών για να λυθεί πρόβλημα».