Άνοιξε το Taxisnet
Η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε χθες το βράδυ στο Taxisnet και πλέον περίπου 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.
Όσοι σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν δηλώσεις ξέροντας ότι η Εφορία θα πρέπει να τους επιστρέψει φόρο εισοδήματος θα λάβουν τις επιστροφές φόρου το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ΑΑΔΕ. Πρακτικά οι περισσότεροι θα έχουν λάβει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη Μαΐου.
Αλλά ακόμα και όσοι έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά (2,9 εκατομμύρια νοικοκυριά πέρυσι) που δεν δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν δηλώσεις για να μη χάσουν αναδρομικά επιδόματα στέγασης (από Ιανουάριο έως Μάρτιο 2019) ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ ή άλλα προνοιακά επιδόματα.
Την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά φέτος για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2019:
– Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
– Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
– Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
– Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων
– Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
– Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Τα σημεία-κλειδιά
Το έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν φέτος πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περσινό έντυπο.
Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα καταβληθεί πάλι σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου.
Όμως σημαντική αλλαγή φέτος, για πρώτη φορά, είναι το γεγονός πως κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, θα μπορέσει να λάβει χωριστό δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.
Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).
Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.