Ραβασάκια περαίωσης αναμένεται να αποσταλούν σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις έως τα τέλη Αυγούστου.
Το υπουργείο Οικονομικών επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της περαίωσης για να καλύψει την «τρύπα» των 3,3 δισ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Από την περαίωση το Οικονομικών ευελπιστεί να εισπράξει 850 εκατ. ευρώ.
Για να πεισθούν όμως οι φορολογούμενοι, το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης θα έρθει μαζί με την ειδοποίηση για έλεγχο και θα δίνεται προθεσμία πέντε ημερών ώστε να δεχθούν το ποσό που προκύπτει με τη διαδικασία της περαίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση η Εφορία θα προχωρά σε φορολογικό έλεγχο με διαδικασίες – εξπρές. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με «ανοιχτές» φορολογικές υποθέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Σύμφωνα με την «Ημερησία» η νέα περαίωση αφορά:
– Φορολογούμενους που «γύρισαν την πλάτη» στην αρχική ρύθμιση του 2010 και δεν αποδέχθηκαν να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εισοδήματος και Φ.Π.Α. που ανέγραφαν τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης.
– Φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στην αρχική ρύθμιση αλλά μόνο για ορισμένες από τις εκκρεμείς φορολογικές χρήσεις των ετών 2000-2009. Τώρα θα κληθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να περαιώσουν και τις υπόλοιπες χρήσεις.
– Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ και εξαιρέθηκαν την αρχική ρύθμιση.
– Επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και έως 40 εκατ. ευρώ καθώς και οι εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο που είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση.
– Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στη νέα ρύθμιση θα λάβουν ειδοποιητήρια για φορολογικό έλεγχο στα οποία θα έχουν επισυναφθεί και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης. Με τα ειδοποιητήρια θα καλούνται να αποδεχθούν εντός 5 ημερών τα σημειώματα περαίωσης και εάν δεν το πράξουν θα τους γίνει έλεγχος. Ο έλεγχος θα γίνεται με διαδικασίες -εξπρές.
– Όσοι δεν λάβουν ειδοποιητήρια και εκκαθαριστικά σημειώματα θα μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους τα σημειώματα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα ετοιμάσει ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τον αυτόματο υπολογισμό και την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης.
– Περαιώνεται υποχρεωτικά, η πρώτη κατά σειρά ανέλεγκτη και οι συνεχόμενες με αυτή ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στη ρύθμιση. Υπό την επιφύλαξη να είναι συνεχόμενες και να περιλαμβάνεται η πρώτη ανέλεγκτη χρήση, επιτρέπεται η περαίωση ορισμένων μόνο από τις ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στη ρύθμιση.
– Κάθε ανέλεγκτη υπόθεση περαιώνεται με την καταβολή πρόσθετου φόρου που υπολογίζεται ως εξής:
Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2%.
Το ποσό που θα προκύπτει μετά τον πολλαπλασιασμό των ακαθαρίστων εσόδων με έναν από τους παραπάνω συντελεστές, κατά περίπτωση, θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με συντελεστή προοδευτικότητας (Σ.Π.) κλιμακούμενο από 1 έως 1,30, ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα.
Στο τελικό ποσό που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%, εκτός από τις Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στις οποίες θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.
– Το ποσό του φόρου της περαίωσης προσαυξάνεται κατά 20%-60%, αν υπάρχουν παραβάσεις ή επιβαρυντικά στοιχεία και ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων.
– Σε κάθε περίπτωση ο φόρος που πρέπει να βεβαιωθεί και να καταβληθεί για κάθε χρήση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από:
300 ευρώ, για κάθε επιτηδευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία α’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
500 ευρώ για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Ειδικά για ελεύθερο επαγγελματία με βιβλία β’ κατηγορίας το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 700 ευρώ.
700 ευρώ, για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Ειδικά για ελεύθερο επαγγελματία με βιβλία γ’ κατηγορίας το ελάχιστο ποσό ορίζεται σε 1.000 ευρώ.
– Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους, για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να προκαταβάλουν το 20% του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Το ποσό αυτής της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι μικρότερο από 500 ευρώ.
– Τα υπόλοιπα ποσά φόρου εισοδήματος, του Φ.Π.Α. και του προστίμου του Κ.Β.Σ. που περιλαμβάνονται στο ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα και αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία, καταβάλλονται ως εξής:
• Αν το ποσό της οφειλής, είναι μέχρι 5.000 ευρώ, σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των 500 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία δόση.
• Αν το ποσό της οφειλής, είναι πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, σε 8 μηνιαίες δόσεις.
• Αν το ποσό της οφειλής είναι πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 15.000 ευρώ, σε 12 μηνιαίες δόσεις.
• Αν το ποσό της οφειλής, είναι πάνω από 15.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, σε 18 μηνιαίες δόσεις.
• Αν το ποσό της οφειλής, είναι πάνω από 20.000 ευρώ, σε 24 μηνιαίες δόσεις.
– Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου το εκκαθαριστικό σημείωμα έγινε αποδεκτό. Σε περίπτωση που ολόκληρο το ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10%.
Δικαίωμα καταστροφής
Όσοι εξοφλήσουν ολοσχερώς τους πρόσθετους φόρους της περαίωσης θα έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν τα δεδομένα των φορολογικών βιβλίων και τα διαφυλαχθέντα φορολογικά στοιχεία που αφορούν στις χρήσεις των ετών 2000-2005.
Το ποσό του φόρου της περαίωσης προσαυξάνεται κατά 20%-60%, αν υπάρχουν παραβάσεις ή επιβαρυντικά στοιχεία και ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων.
Προθεσμία
Αυτή τη φορά για να πεισθούν οι φορολογούμενοι, το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης θα έρθει μαζί με την ειδοποίηση για έλεγχο και θα δίνεται προθεσμία πέντε ημερών ώστε να δεχθούν το ποσό που προκύπτει με τη διαδικασία της περαίωσης.