Τους λόγους που οδήγησαν σε υποχώρηση του οικονομικού κλίματος μετά την έξοδο της χώρας από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης επιχειρεί να αναλύσει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της “7 Ημέρες Οικονομία”.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, έπειτα από την ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και το υψηλό 42 τριμήνων, κινήθηκε πτωτικά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έμεινε στάσιμος.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (στοιχεία ΙΟΒΕ) διαμορφώθηκε στις 100,7 μονάδες δείκτη (ΜΔ) το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από 100,8 ΜΔ το προηγούμενο τρίμηνο (τέταρτο τρίμηνο 2018), οριακά αμετάβλητος. Οι δείκτες εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και τις κατασκευές παρουσίασαν πτώση, ωστόσο οι αντίστοιχοι δείκτες στη βιομηχανία και τους καταναλωτές -με τον τελευταίο να ανέρχεται σε υψηλό 37 τριμήνων- κινήθηκαν ανοδικά, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των πρώτων.
Τέλος, ο δείκτης εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο σημείωσε οριακή μείωση το πρώτο τρίμηνο 2019.
Σύμφωνα με τη Eurobank, η υποχώρηση αυτή του οικονομικού κλίματος μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής, πέραν από ένα ποσοστό διόρθωσης, δύναται να ερμηνευτεί από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς και από τις τρέχουσες προβλέψεις για επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης σημαντικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδος.