Ποιες είναι οι αλλαγές
Σημαντικές τροποποιήσεις στο «νόμο Κατρούγκαλου», και συγκεκριμένα στις διατάξεις για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας, φαίνεται πως ετοιμάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας.
Η βασική αλλαγή αφορά στη διάταξη με την οποία «κοβόταν» η σύνταξη χηρείας σε όσους και όσες την ελάμβαναν και ήταν ηλικίας κάτω των 55 ετών.
Η αναστολή του ηλικιακού ορίου, υπενθυμίζεται, ότι οδηγούσε σε οριστική αναστολή της παροχής της σύνταξης, καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη για μεταγενέστερη αποκατάσταση.
Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ, οι οποίοι μάλιστα έκαναν και συγκεντρώσεις για τις συντάξεις χηρείας, έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Ο «νόμος Κατρούγκαλου» προέβλεπε ότι σύνταξη χηρείας δια βίου δικαιούται ο επιζών σύζυγος εφόσον είχε συμπληρώσει τα 55 έτη ζωής, τη στιγμή θανάτου του ή της συντρόφου του.
Για μικρότερες ηλικίες επιζώντων συζύγων είχε θεσπιστεί, κατ’ αρχάς, τριετής χορήγηση σύνταξης χηρείας και για ορισμένες περιπτώσεις επαναφορά της σύνταξης χηρείας με τη συμπλήρωση των 67 ετών.
Να σημειωθεί ότι από το μέτρο της περικοπής της σύνταξης εξαιρούνταν όλοι όσοι είχαν ανήλικα παιδιά, παιδιά που σπουδάζουν ή έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%.
Στο πλάνο του υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνεται και η αύξηση του ποσοστού της επανυπολογιζόμενης από το 50%, όπως ισχύει σήμερα, στο 70%.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξετάζεται και η περίπτωση αναδρομικής ισχύος του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν μετά τη ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» το 2016.
Η τροποποίηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει αυξήσεις άνω του 30% στις συντάξεις χηρείας.
«Μαξιλαράκι» για όσους εργάζονται ή έχουν άλλη σύνταξη
Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η προσθήκη μιας νέας διάταξης, με την οποία θα προστατεύονται όσοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας και εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή έχουν και δεύτερη σύνταξη.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση θα στοχεύει στο να μην λαμβάνει κανείς εκ των παραπάνω κατηγοριών λιγότερα από το κατώτατο όριο των 360 ευρώ.