Επόμενος στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Τα επιχειρηματικά πάρκα, στα οποία κάναμε ήδη σημαντικά βήματα με τον πρόσφατο νόμο, θα πρέπει να αποτελέσουν τους φορείς της κυκλικής οικονομίας και το μοντέλο συνεργασίας που θέλουμε σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα.
Όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα μπήκε στην κρίση το 2010 και βγήκε το 2018. “Σε αυτά τα 8 χρόνια σε όλο τον κόσμο άλλαξαν πάρα πολλά και ιδιαίτερα στην Ευρώπη δρομολογήθηκε μια καθοριστική αλλαγή σχετικά με το μελλοντικό της οικονομικό μοντέλο. Ξεκινώντας από τις ανάγκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή και τη στρατηγική να φτάσουμε το 2050 σε μια περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία. Όπως επίσης, η ανάγκη να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, την 4η βιομηχανική επανάσταση και να την ενσωματώσουμε στην οικονομία μας”.
Ο κ. Πιτσιόρλας συνέχισε ότι η Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων που είχε και των διαφορετικών προτεραιοτήτων τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει σήμερα να τρέξει περισσότερο για να μπορέσουμε να ωφεληθούμε από αυτές τις αλλαγές.
“Αυτό σημαίνει ότι για τη βιομηχανία, η οποία έχει κεντρικό στόχο να είναι ανταγωνιστική, αυτό που πρέπει να εμπεδωθεί γενικά είναι ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι βάρος, αλλά ευκαιρία. Αυτό απέχει από την κρατούσα αντίληψη” υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι: “Αυτό γίνεται φανερό και από την κριτική που μας ασκείται – από την αντιπολίτευση αλλά και από κοινωνικούς φορείς – όταν προσπαθούμε σε μεγάλα έργα ή επενδύσεις να λάβουμε μέτρα που θα διαφυλάξουν για παράδειγμα τον αρχαιολογικό μας πλούτο ή διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος”.
‘Αρα, συνέχισε ο ίδιος, βασικό στοιχείο είναι να περάσει στην ελληνική κοινωνία αυτό το νέο μοντέλο οικονομίας που οραματιζόμαστε και προς το οποίο πρέπει να κινηθούμε, αλλιώς θα μείνουμε στο περιθώριο.
Επίσης, πρόσθεσε, έχουμε βαριά θεσμική και νομική κληρονομιά που δημιουργεί πολλά εμπόδια. Ως παράδειγμα ανέφερε τα βιοκαύσιμα που θα πρέπει να παράγουμε, “αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να πωληθούν στην αγορά, εάν παράγουμε βιομεθάνιο από την αγροτική μας παραγωγή ξέρουμε ότι δεν θα μπορεί να μπει στο δίκτυο” όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι η γενική γραμματεία Βιομηχανίας έχει ετοιμάσει δυο μεγάλες δράσεις για τις υποδομές και για την περιβαλλοντική βιομηχανία. “Ταυτόχρονα, δουλεύουμε σε συνεργασία με τους ευρωπαικούς θεσμούς στον τομέα των προτύπων. Αυτές είναι οι άμεσες δράσεις” όπως είπε.
Σε ότι αφορά στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις σχετικά με την κυκλική οικονομία αλλά κυρίως να ακολουθήσει τους ενεργειακούς στόχους, αντιμετωπίζει προβλήματα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. “Ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων διαμορφώνεται με κριτήριο που για την Ελλάδα αποτελεί εμπόδιο. Αν μόνο κριτήριο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τότε η Αττική όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση μεταποιητικής δραστηριότητας και τις μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων κάθε είδους. Δεν μπορούμε όμως να χρηματοδοτήσουμε ανάλογες δράσεις ικανοποιητικά στην Περιφέρεια Αττικής. Προϋπόθεση λοιπόν η διαφοροποίηση των κριτηρίων” όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο ίδιος τέλος έδωσε έμφαση και στα λεγόμενα θετικά παραδείγματα, τα οποία θα είναι αυτά που θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Τέτοια, όπως είπε, μπορούν σε πρώτη φάση να υλοποιήσουν μεγάλες επιχειρήσεις, “τις οποίες όμως και δεν μπορούμε να ενισχύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ασχοληθεί η ΕΕ για να αλλάξει”.