Πυρά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό

Ισχυρές αντιδράσεις από βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, για το νομοσχέδιο, που καθορίζει τους όρους χρήσης, αδειοδότησης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού την πρώτη μέρα συζήτησής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Την ίδια ώρα κριτική σε χαμηλούς τόνους γιατί δίνονται άδειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή του αιγιαλού έκανε και ο προερχόμενος από τους οικολόγους, Γ. Τσιρώνης.

 

Οι κ.κ. Αντ. Συρίγος και Δ. Γάκης, βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ πίεσαν την υπουργό για το θέμα της νομιμοποίησης παλαιών οικισμών στα νησιά , ενώ γενικότερα για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου που δημιουργεί “γκρίζες ζώνες” σε ό,τι αφορα στην χρηση του αιγιαλού, τοποθετήθηκε μόνο η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

 

“Ποιος είναι ο παλαιός αιγιαλός και πώς προστατεύονται οι οικισμοί στην Κυκλάδες, όταν είναι η θάλασσα από κάτω;”, ρώτησε ο κ. Συρίγος. “Τι θα κάνετε με την χάραξη του αιγιαλού;”. Ενώ ο Δ. Γάκης στον ίδιο τόνο ρώτησε την υπουργό “τι θα κάνετε με τους παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι είναι πάνω στην θάλασσα; Δεν έχει χαραχτεί ο αιγιαλός σε οικισμούς που χτίστηκαν πριν από το 1938 και θεωρούνται όλοι παράνομοι”.

 

Απαντώντας η κ. Παπανάτσιου στις πιεστικές ερωτήσεις οι οποίες ήρθαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “δεν αγγίζουμε τέτοια ζητήματα. Πρέπει να το δούμε διακομματικά, όλοι μαζί”. Και απευθυνόμενη προς τον Γ. Κουτσούκο της ΔΗΣΥ του είπε με νόημα πως “όλη η παραλία της Ζαχάρως είναι παλιός αιγιαλός”.

 

Η κ. Παπανάτσιου δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση μέσω των κ.κ. Γ. Κουτσούκο και Απ. Βεσυρόπουλου για τις διατάξεις που αφορούν τον αιγιαλό οι οποίες, όπως είπαν, οδηγούν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων όχι μόνο παλιών, αλλά και όσων χτίστηκαν από το 2001 έως το 2011.

 

Η ίδια υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο “I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις”, εντός του οποίου “κρύβονται” οι διατάξεις για τον αιγιαλό “προστατεύεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού. Επιβάλλεται η υποχρέωση προστασίας των ευαίσθητων συστημάτων των ακτών. Όμως ταυτόχρονα ο αιγιαλός είναι σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία και ανάπτυξη της χώρας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις λοιπόν που δεν μπορούν να γίνουν κάπου αλλού. Η παραχώρηση της χρήσης γίνεται μόνο αν δεν μπορεί να γίνει κάπου αλλού”. Η ίδια σημείωσε πως το νομοσχέδιο είναι “πραγματική τομή” σε σύγκριση με τα παλαιότερα, ενώ διαβεβαίωσε πως “θέλουμε να διορθωθούν οι αστοχίες του παρελθόντος”.

 

Σε επισήμανση του κ. Κουτσούκου πως “νομιμοποιούνται” παράνομα κτίσματα στην παραλία που ανήκουν σε ιδιώτες, η υπουργός ανέφερε πως “για συμβάσεις που αφορούν γενικά δραστηριότητες οι οποίες βρίσκονται πίσω από τον αιγιαλό, δίνουμε την δυνατότητα αν έχει τις προϋποθέσεις, να τακτοποιηθεί τα επόμενα 2 έτη, αλλιώς θα κατεδαφίζεται. Μιλάμε για περιπτώσεις που απαιτείται και η διέλευση από τον αιγιαλό για την λειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων”.

 

Εξορύξεις υδρογονανθράκων-Βραχονησίδες


Στην συγκεκριμένη περίπτωση η υπουργός ενέταξε και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ απαντώντας στον Γ. Τσιρώνη που είπε πως δεν έχει σχέση με τον αιγιαλό η εξόρυξη, υπογράμμισε πως είναι διατεθειμένη να αποσύρει την επίμαχη δραστηριότητα. Το ίδιο είπε και για τις βραχονησίδες και την δυνατότητα νομιμοποίησης επάνω σε αυτές δραστηριοτήτων. “Το αν θα επιτραπεί να βόσκει κάποιος επάνω σε βραχονησίδα, νομίζω πως θα το αποφασίσει το Επιτελείο του Ναυτικού, αλλά αν θέλετε μπορώ να αφαιρέσω τις βραχονησίδες” είπε η κ. Παπανάτσιου.

 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση των φορέων μεταξύ των οποίων και περιβαλλοντικές οργανώσεις τις οποίες πρότεινε ο Γιάννης Κουτσούκος της ΔΗΣΥ. Μεταξύ αυτών και το WWF το οποίο έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στο νομοσχέδιο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ