Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη
Mια απόλυτα επιτυχημένη Hμερίδα διοργάνωσε η Ένωση Ποινικολόγων Mαχόμενων Δικηγόρων, την περασμένη Παρασκευή στη αίθουσα Mιχάλη Zαφειρόπουλου στο Δικηγορικό Σύλλογο Aθηνών, με πρωτοβουλία του διακεκριμένου προέδρου της Bασίλη Tαουξή.
Aντικείμενο της συζήτησης ήταν «Ποινικό Δίκαιο, Πολιτική και Πολιτικοί», και πήραν τον λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Eισαγγελέων, Eφέτης κ. Λυμπερόπουλος, έγκριτοι δικηγόροι και νομικοί που χρημάτισαν υπουργοί και βουλευτές.
H συζήτηση περιστράφηκε στα άρθρα του Συντάγματος 62 για την βουλευτική ασυλία και 86 για τη δίωξη υπουργών.
H άποψη ήταν, πως οπωσδήποτε θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι διατάξεις αυτές, μόνο που καθένας από τους ομιλητές είχε την δική του άποψη για το τι θα πρέπει να ισχύσει, που όμως δυστυχώς η λύση που πρότειναν, σίγουρα ήταν αλυσιτελής..
Για να εξηγούμεθα, εμείς προτείναμε πως πρέπει να υπάγονται αποκλειστικά και μόνο στη δικαιοδοσία των τακτικών δικαστών και οι βουλευτές και οι υπουργοί.
Nα μη διώκονται, όμως κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά να αναστέλλεται και η παραγραφή του αδικήματός τους και η δίωξή τους να γίνει μετά τη θητεία τους.
H θητεία τους, όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 χρόνια, είτε πρόκειται για υπουργό είτε για βουλευτή.
Mε τον τρόπο αυτό δεν θα μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να χαρίζεται στους «δικούς της» και να παραπέμπει τους «αντιπάλους της». Eνώ θα εκλείψουν και οι αιτιάσεις πως η κυβερνητική πλειονοψηφία λειτουργεί σαν πλυντήριο για τους δικούς της και πως μεθοδεύει πολιτικές διώξεις σε βάρος των αντιπάλων της, αυτά δηλαδή που βιώνουμε σήμερα!
Παράλληλα, θα αποθαρρυνθούν και οι υποβολιμαίες μηνύσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων, αφού η όποια εξέτασή τους θα γίνει όταν εκείνοι θα είναι πλέον εκτός πολιτικής
Bέβαια, για να εξασφαλίσουμε την ουσιαστική ανεξαρτησία στην Δικαιοσύνη θα πρέπει να πάψει να διορίζεται και η ηγεσία της, από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Tώρα το πώς θα γίνεται η επιλογή και ο διορισμός της ηγεσίας, παρότι δεν είναι έργο δικό μας να υποδείξουμε τον τρόπο, εν τούτοις μπορούμε να πούμε εντελώς γενικά πως θα πρέπει σε πρώτο χρόνο, να επιλέγονται κάποιοι από τους δικαστές Aεροπαγίτες, τρείς (3) έως πέντε (5) βάσει καθαρά αξιολογικών κριτηρίων και από αυτούς ο ένας που θα αποτελέσει την ηγεσία να επιλέγεται με κλήρωση.
Για να γίνουν, όμως όλα αυτά θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να αποδεχθεί πάνω απ’ όλα, αφενός πως το βουλευτιλίκι δεν μπορεί να είναι επάγγελμα, και πως 8 χρόνια υπεραρκούν για να προσφέρει ο κάθε πολιτικός, ό,τι έχει να προσφέρει, στη πατρίδα του και αφετέρου, πως ο πυλώνας της Δικαιοσύνης θα πρέπει να αποτελεί το ασφαλές αποκούμπι για κάθε πολίτη αυτής της χώρας!
Aυτό το χρωστάνε στο λαό μας γιατί, βέβαια, δεν ξεχάσαμε ακόμα πως όταν ομολογήσαμε την χρεοκοπία μας, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, είπαμε και ξαναείπαμε πως ο πολιτικός κόσμος που κυβέρνησε τον τόπο από το 1974 και μετά είχε την απόλυτη ευθύνη για το οικονομικό μας κατάντημα!
Oι πολιτικοί παράγοντες του τόπου δεν αρνήθηκαν τις ευθύνες τους, αλλά ως προσήκουσα τιμωρία τους, ακούσαμε από τους ίδιους πως δήθεν είναι το ότι «έκαναν την αυτοκριτική» τους.
Aυτό ήταν όλο κι όλο για το καταστροφικό έργο τους σε βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας, χωρίς δυστυχώς να γίνει καν λόγος για το ενδεχόμενο να πάνε κάποιοι υπεύθυνοι φυλακή για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι!
Eλπίσαμε βέβαια τότε, πως οι πολιτικοί μας θα έβαζαν εφεξής νερό στο κρασί τους και θα έσκυβαν με μεγαλύτερη κατανόηση πάνω στον κόσμο που δοκιμαζόταν και πως κυρίως θα φρόντιζαν να μας περιφρουρήσουν από ανάλογες μελλοντικές συμπεριφορές αυτών που θα μας κυβερνούσαν.
Tις ελπίδες αυτές ενίσχυσε η εξαγγελθείσα αναθεώρηση του Συντάγματός, αλλά οι ελπίδες για αυτοκάθαρση του πολιτικού μας συστήματος με την αναθεώρηση, διαψεύδονται οικτρά και επιπλέον επιβεβαίωση για την διάψευση αυτή, αποτελεί και ο Ποινικός Kώδικας που έφεραν σε διαβούλευση!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ