Τη διάθεση 7 δισ. ευρώ για την προώθηση της καινοτομίας μέσω της έρευνας στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – το μεγαλύτερο του είδους αυτού στα χρονικά – το οποίο εντάσσεται στο Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα (7οΠΠ), αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 174.000 θέσεων απασχόλησης στο άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, θα δοθούν επιχορηγήσεις για την προώθηση της έρευνας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σοβαρότερων κοινωνικών προβλημάτων της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα. Μεταξύ των περισσότερων από τους 16.000 δικαιούχους της χρηματοδότησης συγκαταλέγονται πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και βιομηχανίες. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες θα διατεθεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Επίσης θα θεσπιστεί ένα νέο βραβείο καινοτομίας της ΕΕ, για γυναίκες των οποίων οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν από το 7ο ΠΠ ή από προηγούμενα προγράμματα.
Οι περισσότερες από τις «προσκλήσεις υποβολής προτάσεων» (προκηρύξεις διαγωνισμών για χρηματοδότηση), θα δημοσιευτούν στις 20 Ιουλίου. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι προσκλήσεις θα εστιάζονται κυρίως στον συνδυασμό της έρευνας με την καινοτομία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινωνικές προκλήσεις και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίες και οικονομική ανάπτυξη, χάρη στην υπεροχή που θα αποκτήσει η Ευρώπη στις σημαντικές τεχνολογικές αγορές του μέλλοντος.
Αυτό θα επιτευχθεί, κατά την Επιτροπή, «χάρη στην παροχή μεγαλύτερης από κάθε άλλη φορά στήριξης για δραστηριότητες που συμβάλλουν στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και αγοράς», καταδεικνύοντας, για παράδειγμα, ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν εμπορικό δυναμικό ή ότι μπορούν να αξιοποιηθούν σε αρκετά μεγάλη κλίμακα ώστε να είναι βιομηχανικά βιώσιμες.
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) θα χορηγήσει σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ στους καλύτερους έμπειρους και νέους ερευνητές που εργάζονται στην Ευρώπη. Επίσης, μέσω των δράσεων «Marie Curie», θα διατεθούν γύρω στα 900 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κινητικότητας και της σταδιοδρομίας των ερευνητών, από τα οποία θα επωφεληθούν περίπου 10.000 ερευνητές υψηλής ειδίκευσης. Στο κονδύλιο αυτό, περιλαμβάνονται 20 εκατ. ευρώ για το πιλοτικό έργο χρηματοδότησης «ευρωπαϊκών βιομηχανικών διδακτορικών προγραμμάτων» (European Industrial Doctorates), με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.
Ειδικά κίνητρα παρέχονται τέλος για τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την καινοτομία. Πέραν των νέων απλοποιημένων κανόνων, το επενδυτικό πακέτο για τις ΜΜΕ, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει πιλοτικά εγχειρήματα που εντάσσονται τόσο στο θεματικό πεδίο Υγεία, όσο και στον «μηχανισμό χρηματοδότησης των ΜΜΕ με επιμερισμό των κινδύνων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.