Υποστήριξη από εκεί που δεν το περίμενε η Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αυστρία, αφού δια στόματος του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξασφαλιστούν οι δημοσιονομικές ανάγκες ύψους 88 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι το 2014.
Συγχρόνως ο κ. Φάιμαν ζήτησε να υπάρξει από μέρους της πολιτικής, ένας περιορισμός της υπερβολικής ισχύος που έχουν αποκτήσει οι οίκοι αξιολόγησης και η οποία έχει αρνητικές συνέπειες, ενώ επανέλαβε τη σαφή υποστήριξή του στην καθιέρωση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση του ευρώ.
Διμερείς βοήθειες
Ως επιπλέον απαραίτητες προσπάθειες από πλευράς της ΕΕ στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Αυστριακός καγκελάριος βλέπει αρχικά μια μετάβαση από διμερείς βοήθειες, στο Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ, μέσα από την οποία θα υπάρξει μια ενοποίηση των τρόπων δράσης όπως επιλέχτηκαν απέναντι σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, κάτι που, κατά την άποψή του, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της γενικής κατάστασης.
Όπως επισήμανε ο κ. Φάιμαν, πρόκειται για δύσκολη διαδικασία, κυρίως για το λόγο ότι έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ισχύ και σημασία οι οίκοι αξιολόγησης και καθήκον της πολιτικής πρέπει τώρα να είναι ο περιορισμός αυτής της υπερβολικής ισχύος και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν ληφθούν μεσοπρόθεσμα αντίμετρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.