Ο πόλεμος ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως καλά κρατεί, αφού λίγο πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει «συνεκτικό σχέδιο δράσης» για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια «εντελώς απρόβλεπτη έκβαση» δεδομένων των “αδυναμιών” του τραπεζικού τομέα.
Μάλιστα στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο του κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους για μια μεγαλύτερη «σαφήνεια» στα αιτήματα που έχουν γίνει στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.
«Υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση στην περιφέρεια (της Νομισματικής Ένωσης) θα περιοριστεί, οι προοπτικές είναι για μια μέτρια ανάπτυξη στο μέλλον», συνεχίζει αναφερόμενο στην κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Αλλά «σοβαρά προβλήματα στην περιφέρεια που θα εξαπλωθούν προς το κέντρο ανατρέπουν αυτό το σενάριο, με μια έκβαση τελείως απρόβλεπτη και αποτελέσματα μετάδοσης πολύ πιο σημαντικά» από όσο σήμερα, προειδοποίησε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον.
Οι «ανησυχίες» του ΔΝΤ
Μία από τις ανησυχίες είναι η ευθραυστότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης.
«Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες», αποφαίνεται το Ταμείο, στην έκθεση του αυτή που εκπονήθηκε πριν από τη δημοσιοποίηση την Παρασκευή των τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν 90 τραπεζικοί φορείς.
Κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα για το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, της οποίας σύντομη επισκόπηση δημοσιεύθηκε σήμερα, τα κράτη μέλη που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κάλεσαν τη ζώνη του ευρώ να δράσει γρήγορα.
Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη «σαφήνεια» στα αιτήματα προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για τη χώρα αυτή.