το 1,2% επί του ΑΕΠ αναμένεται το 2018 το ποσοστό των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα όπως εκτίμησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Ματρώνα (Πατρίτσια) Κυπριανίδου επισημαίνοντας ότι το 2017 διαμορφώθηκε στο 1,14% επί του ΑΕΠ και στα 2,03 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ που ήταν το 2014.
“Για την κυβέρνηση η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη είναι μονόδρομος”, υπογράμμισε η κα Κυπριανίδου, στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος ΕΣΠΑ “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”.
Οπως είπε, “ο προϋπολογισμός του κράτους ολοένα και αυξάνει σε ό,τι αφορά την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη και ενώ το 2016 δόθηκαν μόλις 64 εκατ. ευρώ, φέτος, η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας “έχει έναν προϋπολογισμό ύψους 121 εκατ. ευρώ”. Τόνισε, ότι οι δημόσιες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη ανέρχονταν το 2016 σε 141 εκατ. ευρώ. Φέτος το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνεται στα 244 εκατ. ευρώ.
Η κα Κυπριανίδου δήλωσε “εντυπωσιασμένη” από τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο οικονομικών πολιτικών και πολιτικών που έχουν να κάνουν με την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα. “Η ελληνική κυβέρνηση -δήλωσε- κατηγορείται από διάφορους, και μάλιστα ενόψει εκλογών, για ιδεοληψία σε σχέση με το ρόλο της έρευνας και τις δημόσιες επενδύσεις. Ιδεοληψίες μάλλον υπάρχουν απ’ την άλλη πλευρά και όχι από εμάς, γιατί εμείς κάνουμε μια ισορροπημένη πολιτική. Εφαρμόζουμε ένα μείγμα πολιτικής, στηρίζοντας τόσο την έρευνα από περιέργεια, όσο και την καινοτομία και τον ιδιωτικό τομέα. Χτίζουμε μια οικονομία της γνώσης και όλα μας τα δεδομένα το δείχνουν αυτό” και πρόσθεσε:
“Ολοι γνωρίζουν παγκοσμίως ότι η σωστή καινοτομία και η καλή καινοτομία που μπορεί να αλλάξει τα παραγωγικά μοντέλα μιας χώρας, δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε άριστη επιστήμη και έρευνα.
Αν δεν την έχουμε, δεν μπορούμε σε αυτή τη χώρα παρά να ελπίζουμε μόνο σε χαμηλής καινοτομίας δραστηριότητες, που δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ούτε μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες για το αύριο της Ελλάδας και κυρίως δεν μπορούν να κρατήσουν στην χώρα το εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό. Η αντιμετώπιση του Brain drain βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και για αυτό φροντίζει να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίες” σημείωσε.
Επιπλέον, αναφερόμενη στη συζήτηση που γίνεται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφερε ότι “θα πρέπει να ρίξουμε τη ματιά μας στον παγκόσμιο χάρτη. Οταν το πράξουμε αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι η αριστεία εντοπίζεται στα δημόσια πανεπιστήμια”.