Στο απόλυτα τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του IGB (του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Κομοτηνής και της Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία), δεδομένου ότι «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, είναι θέμα λίγων μηνών να κλείσουν οι διαγωνισμοί για τα δύο τμήματα του πολύ σημαντικού και με τεράστιο αντίκτυπο έργου, να επικυρωθούν και να ξεκινήσει η κατασκευή του».
Την ίδια ώρα για «το FSRU Αλεξανδρούπολης, εκκρεμεί το δεύτερο και οριστικό market test (έλεγχος αγοράς», για την επιβεβαίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το έργο εισόδου LNG στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. «Έχουμε δέσμευση ποσοτήτων άρα η βιωσιμότητά του είναι εγγυημένη και θα προχωρήσει».
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ αναφορικά με την πορεία των δύο έργων.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στον Έβρο, ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ τόνισε πως η «Ελλάδα έχει πετύχει πολλά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα, παράγουμε το 29% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ, είμαστε από τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης, 4η νομίζω παγκοσμίως, όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, άρα η Ελλάδα πάει πολύ καλά στις ΑΠΕ και αυτό αποτελεί μία ισχυρή βάση στο γιατί θα πετύχουμε έναν πάρα πολύ υψηλό στόχο που είναι να φτάσουμε στο 60% το 2030». Αναφορικά με τη διασύνδεση των νησιών ο υπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα, στις διασυνδέσεις των νησιών, όπου είχαμε μεγάλη στέρηση. Το 10% της ενέργειάς μας το παράγουμε στα νησιά με πετρέλαιο, αυτά πρέπει να τελειώσουν το 2020, με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα έπρεπε στα τελευταία τρία χρόνια να επιταχύνουμε τις διασυνδέσεις και τις κάναμε σε χρόνο ρεκόρ στις Κυκλάδες, Μύκονο και άλλα νησιά. Θα ολοκληρωθεί μια δεύτερη φάση που ακολουθεί στις Κυκλάδες. Ξεκίνησε η κατασκευή της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης και θα προκηρυχθεί και η μεγάλη διασύνδεση. Αυτό σημαίνει τεράστιες επενδύσεις και μία κινητικότητα των ΑΔΜΗΕ πρωτόγνωρη». Για τις έρευνες υδρογονανθράκων και τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, ο κ. Σταθάκης είπε: «Η τρίτη ενότητα ήταν η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα στηρίζεται στο ρώσικο αέριο. Με τον TAP, τη Ρεβυθούσα, το FSRU, θ’ αποκτήσει μια άλλη δυναμική να παίρνει από παντού LNG, ή φυσικό αέριο κι από άλλες πηγές. Το τέταρτο στοίχημα ήταν φυσικά η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, μπαίνει στο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου ως μια ισχυρή περιοχή όπου θα παράγει υδρογονάνθρακες, πρωτίστως για την ευρωπαϊκή αγορά που θα είναι ελλειμματική για τα επόμενα 30 χρόνια. Εκεί ολοκληρώσαμε τις επτά συμβάσεις απ’ τους προηγούμενους διαγωνισμούς του 2014 και προκηρύξαμε άλλους τρεις. Δύο πολύ φιλόδοξους, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενσωματώσαμε όλη τη νομοθεσία, την ευρωπαϊκή, την περιβαλλοντική και μέχρι τον Ιούνιο πλέον θα έχουμε όλες τις συμβάσεις επικυρωμένες απ’ τη Βουλή και θα μπούμε στο στάδιο της έρευνας, προσπαθώντας να μπούμε στο χάρτη αυτό. Συνεπώς έχουν κλείσει 3-4 μεγάλες ενότητες της ενέργειας που προφανώς θα μεταμορφώσουν όλο το ενεργειακό πεδίο της χώρας».