Έρχονται μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων και φόρο εισοδήματος

Την άμεση μείωση φόρων στα εισοδήματα, στα καύσιμα αλλά και στον ΦΠΑ, προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να η σταδιακή επιστροφή της οικονομάς και της κοινωνίας στην κανονικότητα μετά από την έξοδο από τα μνημόνια.

 

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, τα οποία θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Απριλίου, μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο όπου θα παραβρεθεί στις 25-27 Απριλίου.

 

Στο πλαίσιο αυτό λίγο μετά το Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό με στοχευμένες προτάσεις φορολογικών παρεμβάσεων.

 

Αυτή την περίοδο μελετάται το είδος των παρεμβάσεων, το εύρος των μειώσεων και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν. Όσο ο προϋπολογισμός παράγει υπερπλεονάσματα, όπως δείχνει το πρώτο δίμηνο της εφαρμογής του, η κάλυψη του κόστους των παρεμβάσεων θα γίνει με σχετική άνεση.

 

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές διαβεβαιώνουν πως το κόστος θα είναι εντός των δημοσιονομικών αντοχών και σε καμία περίπτωση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχου των πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

 

Τα μέτρα ανακούφισης που μελετώνται θα τεθούν υπόψη των εκπροσώπων των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων θα βρεθούν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου και εφόσον υπάρξει η έγκρισή τους θα τεθούν σε εφαρμογή. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν σύγκρουση με τους δανειστές και να διαταραχθεί το άριστο κλίμα που υπάρχει, τόσο στους κόλπους της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αλλά και στις αγορές, όπως αποτυπώνεται στη δραματική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν μπει και συζητούνται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

 

Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, το οποίο δεν πρόκειται να μειωθεί το 2020. Παράθυρο για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα τρέχοντα επίπεδα άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις.

 

Η μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20%. Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν αλλαγές και στα υπόλοιπα κλιμάκια, με ανακατανομές βαρών.

 

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Σίγουρη θεωρείται η μείωση του φόρου στη βενζίνη, ενώ «παίζεται» η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, ο οποίος είναι ήδη χαμηλότερος από τον εφκ της βενζίνης.

 

Το «κούρεμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σήμερα η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές 2,2% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ, 5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ, 6,5% για το τμήμα εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ, 7,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, 9% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και 10% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω. Μία πρόταση είναι να αυξηθεί το όριο επιβολής της εισφοράς στο ποσό των 20.000 ευρώ και η άλλη να μειωθούν οριζόντια όλες οι εισφορές.

 

Μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 12%.

 

Η διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα «προσφυγονήσια» του Αιγαίου, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ισχύοντες χαμηλοί συντελεστές λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019 και αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα αυξηθούν στο επίπεδο που ισχύει και στην υπόλοιπη Επικράτεια.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ