Φέσσας: Επενδύσεις 16 δισ. δρομολογούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Την πρόθεση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ στη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους προέδρους 5 περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οι επενδύσεις των 16 δισ. ευρώ κάθε άλλο παρά αμελητέες μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα προκύψουν κατά βάση από ίδια κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές, αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός, δεν είναι εύκολες υποθέσεις.

 

Παρόλα αυτά το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα για την επόμενη πενταετία εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ – ένα κενό που ισοδυναμεί περίπου με 4 ΕΣΠΑ, 12 επενδύσεις όπως του Ελληνικού, 170 επενδύσεις όπως του ΟΛΠ ή 115 επενδύσεις όπως του ΟΛΘ – επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους προέδρους 5 περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας.

 

Γι αυτό το λόγο, τόνισε, θα πρέπει να καταστεί ως εθνικός στόχος η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

 

Όπως είπε ο κ. Φέσσας, οι επενδύσεις το 2018 μειώθηκαν στη χώρα μας κατά 3 δισ. σε σχέση με το 2017, ενώ συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη χώρα μας το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ είναι κατά 50% μικρότερο.

 

Συγκεκριμένα, το 2007 οι επενδύσεις στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 22,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και στην Ελλάδα το 26%. Έντεκα χρόνια μετά , το ποσοστό υποχώρησε το 2018 στο 11,1% (από 12,9% το 2017) όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 20,2%.

 

Ο κ. Φέσσας έκανε λόγο για τριπλό ανάχωμα που εμποδίζει τις επενδύσεις και το οποίο εντοπίζεται στην υστέρηση του ΑΕΠ, στην πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στα εμπόδια στις αδειοδοτήσεις.

 

Σημείωσε επίσης, ότι λόγω αυτών των συνθηκών οι επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαγορευτικές, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη μεγέθυνσης των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο χαρακτήρισε δύσκολο λόγω της ελληνικής κουλτούρας που δεν είναι φιλική προς τις συνενώσεις δυνάμεων.

 

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες πιστώνοντάς τες, στα «θετικά της κυβέρνησης». Σε κάποιες άλλες όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, σημείωσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ.

 

Γενικότερα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ότι αυτή είναι μόνο στα «χαρτιά» προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει το target model, δηλαδή η διασύνδεση του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με αυτά των γειτονικών χωρών ώστε να είναι εφικτές οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ηλεκτρισμού, απελευθέρωση δεν πρόκειται να υπάρξει.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ