Στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης επικεντρώνεται η πρόταση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας / Αττικής 2021.
Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη.
Προτεραιότητα του νέου Ρυθμιστικού είναι η κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, καθώς και ο περιορισμός των παρεκκλίσεων στη δόμηση, σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει ήδη σε μεγάλο μέρος της Αττικής. Επιπλέον, προτείνεται να ενσωματωθεί στο κόστος της εκτός σχεδίου οικοδόμησης η επιβάρυνση που επιφέρει σε αστικές υποδομές και περιβάλλον, μέσω της θέσπισης αντισταθμιστικών οφελών και ενίσχυσης του Πράσινου Ταμείου. Προωθούνται, ωστόσο, δυνατότητες εναλλακτικών χρήσεων στην εκτός σχεδίου γη, κυρίως στον γεωργικό τομέα.
Τονίζεται, παράλληλα, η ανάγκη αποφυγής της κατασκευής νέων αστικών και περιφερειακών αυτοκινητοδρόμων, που επιτείνουν το φαινόμενο της αστικής διάχυσης, ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ή τοπιακά προστατευόμενες περιοχές, ή αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων πολιτικής για τον Παράκτιο Χώρο, προβλέπονται ειδικά μέτρα για την τήρηση της νομοθεσίας, όπως η κατεδάφιση αυθαιρέτων, αλλά και για την απόδοση μέρους των εσόδων, που προκύπτουν από αποδοτικές χρήσεις στο Πράσινο Ταμείο, ώστε να κατανεμηθούν σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας και συντήρησης των φυσικών περιοχών.
Άξονες προτεραιότητας του νέου Ρυθμιστικού είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικών πόρων, εδαφών και ενέργειας. Στόχος του είναι η αξιοποίηση και βέλτιστη χρήση της πολεοδομημένης γης με επανάχρηση κτηρίων, αναπλάσεις, ανάσχεση της διάχυσης της πόλης, θωράκιση του εξωαστικού χώρου, της γεωργικής γης, των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων.
Η πρόταση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου θα τεθεί σε διαβούλευση έως την 1η Νοεμβρίου.