Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
«Δήλωσέ το για να το σώσεις, αλλιώς κινδυνεύεις να το χάσεις». Το μότο αυτό του Κτηματολογίου πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι ιδιοκτήτες ακινήτων γιατί εάν δεν το κάνουν, κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσίας τους.
Η συμβουλή προς τους ιδιοκτήτες είναι μία: απευθυνθείτε στον κατάλληλο ειδικό ανάλογα με τις ανάγκες σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς, για παράδειγμα, να απευθυνθείς σε λογιστή για να σου βγάλει τοπογραφικό. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
Το κόστος για το φτιάξιμο ενός φακέλου κυμαίνεται (πάνω-κάτω στα 35 έως 50 ευρώ ανά δικαίωμα). Αν δεν έχετε συμβόλαια, θα χρειαστεί να καταβάλετε πέντε ευρώ ανά φύλλο, ενώ αν δεν έχετε πιστοποιητικό μεταγραφής (το οποίο δεν είναι απαραίτητο πλέον να υποβληθεί) υπολογίστε αλλά πέντε ευρώ το καθένα.
Το τοπογραφικό
Για ένα τοπογραφικό το κόστος ανέρχεται τουλάχιστον στα 200 ευρώ. Εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Και αυτό επειδή όσο πιο ακριβής είναι ο εντοπισμός ενός ακινήτου από τον ιδιοκτήτη του τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μην καταγραφεί με ακρίβεια στο Κτηματολόγιο το όριο της περιουσίας του.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής, μπορεί να μειωθεί ή και να απαγορευτεί η δόμηση (αφού κινδυνεύει να χαθεί η αρτιότητα του οικοπέδου) και να μειωθεί σημαντικά η αξία του ακινήτου.
Και αυτός είναι ο λόγος που οι αγρονόμοι-τοπογράφοι μηχανικοί υποστηρίζουν πως η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού (το κόστος του κυμαίνεται συνήθως από 200 έως 1.000 ευρώ) στο Κτηματολόγιο είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα.
«Το κόστος των διορθώσεων και η καθυστέρηση υλοποίησής τους, μεταγενέστερα, είναι πολλαπλάσια από την εξ αρχής ορθή δήλωση στο Κτηματολόγιο με την προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης.
«Ξεχασµένες χρεώσεις»
Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμη χρεώσεις σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης, ο νόμος προβλέπει την καταβολή αναλογικού τέλους από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωριστεί στους κτηματολογικούς πίνακες.
Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κυρίους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο.
Στην περίπτωση δικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ των δικαιούχων (συγκύριους και επικαρπωτή). Η είσπραξη ωστόσο αυτού του τέλους, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Όχι μετρητά
Όπως ξεκαθαρίζουν από το Κτηματολόγιο, «δεν θα γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών». Πλέον, οι συναλλαγές στα ταμεία των περιφερειακών υπηρεσιών θα πραγματοποιούνται ως εξής:
Με τη χρήση κάρτας μέσω POS ή επιταγές για ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ, σε ό,τι αφορά το Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών.
Με τη χρήση κάρτας μέσω POS ή μέσω τραπεζών σε ό,τι αφορά το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Οι παρατάσεις
Άλλη μια ευκαιρία για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο έχουν οι ιδιοκτήτες σε οκτώ περιφερειακές ενότητες.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ηλεία έχουν περιθώριο να δηλώσουν την περιουσία τους έως τις 12 Ιουνίου, ενώ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία σε Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία μπορούν να υποβάλουν τον σχετικό φάκελο έως τις 18 Ιουνίου 2019. Την ίδια ώρα παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2019 η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης – ενστάσεων σε περιοχές της Κοζάνης.
Σε ό,τι αφορά τις διορθώσεις των αιτήσεων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, δίνεται παράταση, όπως προαναφέρθηκε, έως τις 31 Μαΐου 2019 για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης – ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων ανάρτησης. Για τους κατοίκους αλλοδαπής αλλά και το ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι η 25η Ιουνίου 2019.
Στο μεταξύ, από τη Μ. Τρίτη λειτουργεί στη Βέροια η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει ότι καταργήθηκε το Αμισθο Υποθηκοφυλακείο και στη θέση του λειτουργεί πλέον το Υποκατάστημα Βέροιας του Κτηματολογικού Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας.